Startsida / Inlägg

”Lögn, förbannad lögn och amerikanska undersökningar”

av Simon ”Dybban” Lindell

Det är tungt att kalla sig pokerspelare just nu. De flesta är emot oss. Nu är vi inte bara läskiga och olagliga för att vi spelar kort längre. Nu är 80 procent av oss knarkare eller dopingfall också. I alla fall enligt en amerikansk studie gjord på College of Pharmacy vid NSU i Florida.

Mark Twains gamla dänga ”Det finns lögn, förbannad lögn och statistik” passar bra in på resultatet av den här undersökningen.

En undersökning som antagligen kommit till av en enda anledning – att göra vårt redan skamfilade rykte ännu mer naggat i kanten. Ingen gillar folk som dopar sig eller knarkar, särskilt inte om de är pokerspelare.

Den här studien hade varit en ögonbrynshöjare om den hade gjorts i Sverige. 34 procent av de tillfrågade pokerspelarna säger att de använder cannabis i prestationshöjande syfte. En tredjedel av spelarna röker alltså på. I Sverige hade det varit en chockerande hög siffra. Men nu är majoriteten av de tillfrågade i denna undersökning amerikaner i åldern 20-25 år.

När  jag för några år sedan studerade i Chicago och själv levde på ett college fick jag lära mig ett och annat om jänkarnas drogkultur. Där är det lika vanligt att ta en ”röka” efter maten som att dricka en bärs. Där ses det inte som någon stor grej. Jag försvarar inte deras drogvanor. Jag förklarar bara sanningen. Majoriteten av den amerikanska manliga befolkning i åldern 20-25 röker på i bland. Därför är jag inte så förvånad över den, med svenska mått mätt, höga andelen ”knarkare” i undersökningen.

I själva verket visar det bara att pokerspelare är som folk är mest. Ja, vi är ju inga änglar. Det ska gudarna veta. Särskilt inte män i 25-årsåldern. Vi kan vara riktigt jäkliga ibland, men inte för att vi spelar poker.

Att sedan kalla kaffe och sportdryck för doping är väl lite väl magstarkt? 80 procent av pokerspelarna använder alltså inte olagliga droger, även dessa preparat är inräknade. Det finns ett par syföreningar runt om i landet som ligger risigt till om de måste göra pisstest alltså…

Jag ska dock inte sopa allt under mattan. Att vara pokerspelare är ett utsatt yrke. Det kan innebära stora psykiska påfrestningar att vara heltidsspelare. Vissa känner säkert att de kan hantera förlusterna bättre om de har kokain i kroppen. Vissa kanske kan skärpa sig lite extra och hålla sig vakna ett par speltimmar till om de tar mediciner. Ett yrke som dessutom innebär stor frihet och få ”måsten” är så klart mer utsatt om man har lätt att falla för droger. Men det finns många yrken där folk har det jobbigt ibland. Varför valde man att göra en undersökning om just pokerspelare  nere i konservativa Florida tro?

Det skulle var intressant om de gjorde en liknande studie på någon annan yrkeskategori med samma ålders- och könsfördelning, det vill säga män i 20-25 års åldern. Ställ samma frågor till personalen på vilket McDonalds som helst i USA, så kommer resultaten vara ungefär de samma. Det betyder inte heller då att personalen på McDonalds är bättre eller sämre än någon annan, bara att de är som folk är mest. Precis som pokernördar.

Byline Simon.png
 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB