Startsida / Inlägg

Varför spelar du poker?

av Ola Brandborn

Varför spelar du poker? Ställ den frågan till dig själv innan du läser vidare.

Blev svaret ”för att tjäna pengar” så ljuger du för dig själv! Klart är att drivkraften att tjäna lite extra pengar är en stor del av svaret, men det är inte hela sanningen.

Ställ frågan till 10 pokerpolare, och nästan alla kommer ge svaret ”för att tjäna pengar”. Varför är det så, när ungefär 80-90% av spelarna är förlorande spelare. Det måste finnas andra anledningar också. I mitt fall kan det vara exempelvis:

* Testa mig själv mot bra motstånd.
* Träffa folk.
* Fördriva tid.
* Utmaning pga risken.

När du erkänner för dig själv att du spelar för andra anledningar än att enbart vinna pengar så finns det stor chans att du kommer göra just det – börja vinna mer pengar! För då kan du nämligen jobba med de svagheter  du har i uppställningen. I mitt fall kan det då vara att tableselecta bättre och inte envisas att spela mot bra motståndare, och spela satelliter till större livetävlingar så jag får chansen att träffa folk, fördriva tid och minska risken.

Anledningarna ”träffa folk” och ”fördriva tid” är negativa fiskiga anledningar att spela poker, medan viljan att spela mot bättre spelare och utmana sig visar på en styrka att vilja utvecklas som spelare, att man tar spelet seriöst. Det är inte fel att exempelvis vilja fördriva tid, så länge det är en underordnad anledning som inte tar överhanden.

När du börjat jobba med dig själv på det här sättet, så kan du också börja analysera motståndara på samma sätt. Vilka sitter vid cashgamebordet enbart för att fördriva tid och träffa folk? Dessa är vanligtvis dåliga spelare som synar för mycket – utnyttja detta till din fördel, genom att försöka skaffa dig en image hos dessa att du är deras vän och medspelare… Enklaste sättet är att bjuda på en öl eller en kopp kaffe, och fråga hur ungarna mår.

Vilka spelar för utmaningens skull, och för att testa sina kunskaper mot bra motstånd? Dessa är andra sidan av myntet, oftast seriösa spelare som vill vinna. Imagen du ska skaffa dig hos dessa är helt annan, du ska inte vara polare med dessa utan du skall vara ”pokerproffset” de ska frukta.

 ola_8bit.png

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB