Startsida / Inlägg

Ikea och små blindar

av Ola Brandborn

Jag lekte ”den lille ingenjören” igår när jag skruvade ihop två Billy-bokhyllor från IKEA. Det slog mig att IKEA har en hel del likheter med pokergrind.

Ta ett hyllplan exempelvis: Hyllan är en brädbit som har sex kanter. Om du eller jag skulle göra hyllan så skulle vi slipa och fernissa (eller hur man nu gör) alla sex kanterna så de blir släta och fina. Inte IKEA inte, fem av kanterna är fina men den sjätte (som du aldrig ser, den som är innåt väggen) är helt obearbetad. Det är helt klart inte plus-EV att slipa till den innersta kanten. IKEA kanske spar 10 öre på varje hyllplan i tillverkningskostnad och tillverkningstid på detta sätt. Med flera miljoner tillverkade brädbitar om året blir det pengar till Ingvar Kamprad till slut. 

Billy.jpg
Billy hyllplan: Foto IKEA

Vad har det här med poker att göra då? Jo det är kanske inte på de stora inkomsterna du blir rik, utan på de små utgifterna. Alla gånger du sitter på small blind och det är limpat eller foldat fram till dig, ingen har höjt. Det kostar dig en halv big blind att syna och kanske träffa floppen bra. Problemet är bara att du har en skräphand… men fienden är så dålig intalar du dig, jag kan spela ut honom efter floppen, och jag kanske träffar hårt, och det är ju så billigt, och… Ja bortförklaringarna är många men dåliga, är det minus-EV att spela handen eller slipa baksidan av en planka så ska man inte göra det!

Långsökt liknelse? Javisst, men något ligger i den!

För att du orkat läsa det här dravlet så ska du få lite plus-EV i stället. Torsdag kl 20:30 är det en liten frirulle på Paf Spade poker för er som vill spela, tjugo stycken $5.50 Poker-SM biljetter delas ut (att använda i våra SM-satelliter). Endast öppen för svenska spelare såklart. Lösenordet är Billy. Hoppas vi ses på Malta!

ola_8bit.png
 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB