Startsida / Inlägg

Om detta vet vi intet….eller?

av Erik ”Valterego” Rosenberg

Under den intagna måltiden på Newark Airport på väg till Vegas fick jag frågan om vad jag tror om framtiden för pokern. Kommer vattnen att utfiskas, hur kommer åren framöver att bli för spelarna?

”Om detta vet vi intet”, skulle vi en smula förnumsigt kunna konstatera. Det är å andra sidan inte riktigt sant; vi vet en del, en del kan vi slutleda oss till utifrån vad vi vet, och en del kan vi anta utifrån sannolikheter baserat på vad vi vet. Och med det som bas kan vi faktiskt måla upp en tavla av framtiden som säkert innehåller en del detaljer som kommer att visa sig sanna.

Visst, de gyllene åren för den svenska nätpokern är över, och den kommer aldrig komma tillbaka. De gyllene år som var i början och i mitten av 2000-talets första årtionde är borta, och vi kommer aldrig att få se dess like igen. Samtidigt är det så att så länge det finns exploaterbara marknader kommer det att komma en ny tillströmning av nya (läs ”dåliga”) spelare.

En duktig pokerteoretiker sade en gång när jag intervjuade honom att  ”en av sajternas viktigaste uppgifter i framtiden är att försvåra möjligheten till table selection”, det vill säga för duktiga spelare att aktivt söka upp sämre motstånd. Det ligger i sajternas intresse att dra ut på dräneringsprocessen.

Pokerbranschen expanderar i Asien, Sydamerika och i Australien, och marknaden för liveturneringar är bevisligen långt ifrån mättad ens  i Europa. Dessutom tror jag att när / om vi får en lagändring om livespel i Sverige (det ligger troligen rätt många år framåt i tiden), kommer vi få ett uppsving för påkern även här, om än inte i närheten av den förra boomen.

För livespelarna är jag säker på att det alltid kommer att finnas en marknad att livnära sig på, för den som har en smula talang och ambition. Människor som har pengar och ser poker som en rekreationsform kommer inte att försvinna, och på en plats som till exempel Las Vegas eller random europeiskt casino tror jag alltid att värdet vid cashgameborden kommer att vara bra för yrkesspelarna.

Däremot tror jag att det kommer att ställas hårdare krav på spelarna att röra på sig, och vara en smula kreativ i val av spelformer med mera, om man vill hitta spel man har edge i .Det kommer inte år 2015 vara lika självklart att man gör pengar vid ett pokerbord som det var 2005 eller ens 2010, men edgen för de bra spelarna kommer alltid att finnas för den som letar.

erik_8bit.png
 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB