Startsida / Inlägg

Var rädd… var väldigt rädd…

av Ola Brandborn

I veckan så har de franska spelarna blivit utsparkade från de flesta pokernätverken – ny fransk lagstiftning har gjort att pokeroperatörer kan söka fransk licens, och erbjuda spel mot fransmän på ett ”låst nät” (inte helt sant, andra EU-medborgare kan spela där till högre rake och massa pappersexercis). Spelarna får betala en extra skatt på 2% på varje pott (även om potten avslutas preflop).

Tidigare gjorde Italien nästan samma sak, låste in sina medboragre på sajter bara för Italienare.

Norge har förbjudit transaktioner till spelsajter, Nederländerna verkar göra samma sak.

Var rädd, var väldigt rädd… Det finns två direkta hot mot nätpokern i Sverige, dels att Sverige gör något liknande Norges förbud mot spel på andra sajter än Svenska Spel, genom att antingen förbjuda transaktioner eller gå den Italienska vägen. Spelutredningen kom med dessa förslag, och även om det är en ”het potatis” så är risken överhängande att vi får se en sådan reglering i Sverige.

Den andra risken är att fler och fler länder gör som Frankrike och Italien – vad tror ni händer med de Europeiska näten om stora pokerländer som exempelvis Tyskland och Storbrittanien bestämmer sig för att låsa sina virituella gränser, då blir det inte många spelare kvar att spela mot, även om Sverige skulle ha kvar nätfriheten… Och vad tror ni händer med likviditeten på Stars och Tilt om USA legaliserar pokern där i kontrollerade former?

Jag förstår att staterna vill ha sin del av kakan, men detta måste kunna gå att lösa på andra sätt än att göra smulpaj av det hela. Exempelvis att beskatta insättningarna på sajterna…  

ola_8bit.png
 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB