Startsida / Inlägg

Dödarn

av Erik ”Valterego” Rosenberg

just nu är det Viktor ” Isildur1″ Blom som är talk of the town i pokervärlden. För några år sedan var det ”Dödarn” som var det hetaste namnet i alla fall vid de svenska pokerborden, och om än inte på långa vägar så gargantuöst stor snackis som Blom.

Robert ”Dödarn” Lux gjorde sig framför allt ett namn i och med den eminenta följetongen Dödarns Dagbok i Poker Magazine, där han iklädde sig rollen som alteregot Dödarn, och skrev om en schtekig tillvaro som degenererad onlinegrinder. Vad många inte förstod var att det var en image, en karaktär som inte gick att direkt likställa med Robert Lux. Vidare var Lux inte alls en nosebleedspelare som slaktade de högsta nivåerna, utan en duktig midstakesgrinder. Det som verkligen skiljde ut Lux var istället förmågan att skriva, att kunna underhålla. Genom dagboken byggde han en av de bästa images den svenska pokerscenen sett.

Vad jag tycker är synd är att Robert Lux allmänna talang för skrivandet tenderar att glömmas bort just på grund av hypen och anslaget i dagboken. Visst, det var en riktigt bra blogg, inget snack om det, men de riktiga guldkornen serverade Robert oss i stället i de tyngre journalistiska texterna i PM. En artikel om Black Jack och korträknare är fortfarande en av de bästa spelrelaterade texter jag läst på svenska. Skrivet av en kille som då var 23 år gammal.

I början av 2010 avvecklade han sitt eget spel och skrivandet, och lade kortleken på hyllan. Nu, ett år senare meddelade Robert ”Dödarn” Lux sitt återtåg till pokerborden i och med ett proffskontrakt med en mindre pokersajt. Det är möjligt att det var chansen att få komma ut på touren igen som lockade, jag bryr mig egentligen inte om anledningen även om jag tycker det är roligt att han är tillbaka. Vad jag däremot verkligen hoppas på är att Lux nya sponsor utnyttjar Pokersveriges bäste skribent till något mer än att spela kort. Som pokerspelare är han en god sådan i mängden, som textknackare är han fantastisk.

Jag hoppas att jag får nya tillfällen att påminnas om detta.

signatur_erik.JPG
 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB