Startsida / Inlägg

On the road

av Erik ”Valterego” Rosenberg

”And I can’t wait to get on the road again.
On the road again – Like a band of gypsies we go down the highway
We’re the best of friends, insisting that the world keep turning our way”

(Willie Nelson – On The Road Again)

Pokervärlden kretsar inte kring Viktor Blom eller ens nosebleedspelarna på Internet. Ibland kan man frestas att tro att det ligger något i ordspråket ”När miljardsvensken rör sig står blixten stilla”. Så är det givetvis inte. Det händer massor i pokervärlden just nu även där Viktor Blom inte är närvarande. Bland annat har en av världens dyraste pokerturneringar just inletts under Aussie Millions i Australien. Super Highrollern har ett inköp på $250 000 och lockade tjugo spelare som tyckte att det var rimligt att lägga ett mindre radhus i en Västeråsförort på att spela kort.

Vad som är mer intressant i mina ögon är den Omahaturnering som samtidigt pågår på samma kasino. Med fyra spelare kvar i turneringen sitter svenske William Thorson på hälften av markerna i spel, och springer som en gasell. Wille må vara en av våra mest framgångsrika turneringsspelare när det kommer till Texas Hold’em med ett snyggt facit, men i mina ögon är hans Omaharesultat nästan mer intressanta. Trots en relativt låg volym spelade turneringar, där han främst spelat de med lite högre inköp, har han två segrar på 1,5 år. Först slog han ett fält på 74 deltagare i PLOn under EPT London hösten 2009, och för nästan exakt ett år sedan följde han upp med att vinna Omahan på Bahamas, även där drygt 70 deltagare. Idag har han ett fint läge att plocka hem en tredje Omahaseger på de högsta turneringsnivåerna. Imponerande.

Även i Frankrike händer det grejer på turneringsfronten. ”Miljardsvensken” må vara bäste svensk i EPT Deauville inför dag två, men även honom undantagen är det ett riktigt spännande sällskap svenskar som är kvar i turneringen.

Visst är det fascinerande med cashgamevärlden och de mekanismer som är i rörelse där, men personligen är jag främst en sucker för turneringspoker. Det är det som fick mig att bli intresserad för pokervärlden från början, och det är också vid railen i de stora turneringarna jag tycker mitt jobb är roligast. Inget cash game i världen oavsett vilka summor som är i omlopp kommer att beröra mig på samma sätt som en riktigt spännande pokerturnering, även om det må handla om ett sidoevent i EPT och inte WSOP main event.

Därför tycker jag att det är lite synd att det inte är ett större fokus på den stora mängd riktigt talangfulla svenska turneringsspelare som finns. De som rör sig ute på de internationella turneringarna större delen av året (nu pratar jag inte bara EPT och WPT, utan även de i mellanstorlek), och som är handelsresande i tävlingspoker.

byline.GIF
 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB