Startsida / Inlägg

The Mental Game of Poker

av Simon ”Dybban” Lindell

Pokerspelare i allmänhet lägger ofta en stor del av sin tid på handanalyser av alla de slag. Men vad är alla handanalyser värda om vi inte kan förvalta vår överlägsna kunskap? Vad gör alla timmars poker-diskussioner för nytta om vi efter en bad beat går bananas vid skrivbordet och i vrede slår sönder inredningen med en golvlampa? För att sedan springa in i sovrummet, sätta tänderna i huvudkudden, bita sönder den likt en rabiessmittad bulldog och skrika könsord så grannarna ringer efter psykakuten. Vad har vi för nytta av allt taktiskt nötande om vi, efter att ha förklarat för psykakuten att allt var ett missförstånd, spelar bort veckans plus på en timma i tiltande raseri?

 Vi pokerspelare glömmer ofta bort hur viktig den mentala biten är i poker. Jämför till exempel skillnaden på hur dessa två välkända pokerprofiler hanterar en bad beat. Lägg också märke till vad Dwan säger i intervjun efteråt.

 

Såg ni skillnaden? Vem tror ni är den största vinnaren i längden? Dum fråga då det är så uppenbart så klart. Men ni förstår principen.

Poker är ett mentalt spel. Och vi måste lära oss att brottas med oss själva lika mycket som att brottas med motståndarna vid bordet. Visste ni till exempel att det finns många anledningar till varför vi tiltar? Några exempel:

Springa-dåligt tilt: När det gått dåligt under en längre tid.

Orättvisa-tilten: Bad beats, coolers och utdragningar kan få vem som helst att titla och känna att pokerlivet är orättvist.

Hata förlora-tilten: Vissa spelare hatar bara att förlora, även om de gör det enligt variansens alla regler. Det kan räcka med ett förlorad flipp för att tilten ska komma rusande.

Misstags-tilten: Att göra egna misstag får vissa att tilta rakt ut.

Berättigande-tilten: En klassisk Phil Hellmuth-tilt. Vissa anser sig helt enkelt bättre än andra och är därför värda att vinna över dem som är sämre. Precis hela tiden. Det går förstås inte…

Vinst-tilten: Efter en stor vinst eller lång tids vinnande kan vissa ha svårt att  hålla koncentrationen uppe och börja spela som på tilt. Anledningen är att man inte längre bryr sig om pengarna, eller orkar bry sig om man vinner eller förlorar när man ändå vunnit så mycket tidigare.

Desperations-tilten: När du känner att du måste vinna tillbaka dina förlorade pengar. Desperation har dock aldrig varit ett vinnande koncept.

Detta är bara några av de sorters tilt som finns. På vilket sätt tiltar du själv? Det är först när du kan komma underfund med dina egna problem som du också har möjlighet att hjälpa dig själv. Jag lider av flera av dessa tilt-fenomen och jobbar ständigt på att bli en lugnare och mer harmonisk pokerspelare.

Mycket av det jag lärt mig när det gäller det mentala spelet poker kommer från boken ”the Mental Game of Poker”.

mental-game-of-poker.jpg

Jag fick boken av lillbrorsan då han sett mig tilta loss på både en och annan dator, kanske någon huvudkudde, genom åren. Jag ångrar inte att jag gav mig tid att läsa den och jag rekomenderar den till alla pokerspelare som tar sitt spel seriöst. Tänk att kunna spela sitt A-game hela tiden och inte störas av tilt och andra mentala faktorer. Ni förstår själva vad det kan göra med bankrullen. För att inte tala om din inredning…

Den som vill läsa mer om det jag har att säga om tilt kan göra det här.   


simon_24bit_new.png
  • Tjänstgörande sportredaktör: Fredrik Pettersson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB