Startsida / Inlägg

Två nya skattedomar om poker

av Dan Glimne

Genom vännen Oskar Silows försorg har jag blivit uppmärksammad på två skattedomar som nyligen fallit i pokerrelaterade mål – och som det kan vara av nytta och intresse att känna till. Bägge domarna avkunnades den 5 april i Förvaltningsrätten i Stockholm, Skatteavdelningen, har nummer 3669-1 respektive 9236-11, och gäller överklagande av tidigare beslut från Skatteverket.

Domstolsklubba.jpg

I den första domen, mot spelare A, tvingas han nu ta upp 1 114 000 kronor ”till beskattning som inkomst av kapital avseende pokervinster från nätturneringar utanför EU/EES-området för taxeringsår 2010”. Spelare A ska även betala ett skattetillägg på 40 procent för denna inkomst, eftersom han anses ha undanhållit pengarna till beskattning tidigare.

Förvaltningsrättens motivering? För att PokerStars, den sajt där spelare A vunnit det ovannämnda beloppet, enligt redovisningen bakom domslutet anses ha sin hemvist på Isle of Man i så måtto att ”svenska spelare […] sluter avtal direkt med PokerStars på Isle of Man”, som definitionsmässigt ligger utanför EU/EES och där ”ifrågavarande spellicens för PokerStars är registrerad”.

”Det kan ibland vara svårt att fastställa var anordnaren av nätpoker har sitt fasta driftställe”, skriver Förvaltningsdomstolen i sitt utslag och fortsätter: ”Ofta finns det inga lokaler i vanlig mening varifrån verksamheten bedrivs, utan istället finns det en server där webbsidan lagras och varigenom den blir tillgänglig. I sådana fall får man titta på flera andra faktorer, exempelvis var företagets datautrustning finns, både den som kan monteras upp på en plats och den mjukvara och information som används av eller lagras i denna utrustning. En webbsida på Internet är inte någon materiell egendom i sig, därför kan den inte utgöra en plats för affärsverksamhet enligt definitionen av fast driftställe. Server där webbsidan är lagrad är däremot en anordning som finns på en fysisk plats och därför kan platsen där servern finns utgöra fast plats för affärsverksamhet för företaget som driver servern. Det finns dock en viktig skillnad mellan webbsidan och servern på vilken webbsidan är lagrad.”

Längre fram, på sidan 6 i den första domen, kommer man fram till att ägaren/registranten till pokerstars.com är Rational Entertainment Ltd på Isle of Man, och att PokerStars webbservrar finns hos Rational Network. Att spelare A i sitt överklagande anfört dels ”det oklara rättsläget”, dels att ”PokerStars har verksamhet i Storbritannien och ett flertal filialer i EU-länder” bedöms inte vara relevant, eftersom spelare A i och med nedladdningen av mjukvaran slutit ett formellt avtal med ett bolag på Isle of Man och han inte har ”åberopat någon bevisning till stöd för sitt påstående om att spelanordnaren bedriver verksamhet i bl.a. Sverige eller för att de spel han deltagit i anordnats inom EES-området”.

Av vidare intresse i samma ärende är att Skatteverket, uppbackat av Förvaltningsdomstolen, övergivit sitt antikverade ställningstagande om att varje vinnande pokerpott borde ses som en ”lotterivinst”, utan hänsyn till förlusterna i andra potter. Nu skriver man – efter att den 22 juni 2011 ha satt ned foten på den punkten – i stället att ”beskattning av vinster från pokerspel på Internet utan beaktande av egna insatser i spelet kan leda till att skatten blir högre än det verkliga överskottet och att en sådan tillämpning därmed kan leda till orimliga och oskäliga konsekvenser för spelaren. Skatteverket anser därför att den beskattningsbara vinsten vanligtvis kan bestämmas till årets överskott hos respektive spelanordnare.” Det sistnämnda förnuftet får vi tacka för, även om det tog Skatteverket många år att komma till det ställningstagandet.

Med andra ord är ”miljardsvensken” Viktor Blom numera ur Skatteverkets synpunkt bara en vanlig ”miljonspelare”… och spelare A får som sagt betala skatt samt tilläggsavgift på sin turneringsvinst.

I den andra domen mot spelare B föreligger ett liknande resonemang vad gäller dennes nätturneringsvinster på 1 490 000 samt 5 600 000 kronor, även dessa på PokerStars; Förvaltningsrätten säger här att ”den omständigheten att en utanför EES-området etablerad spelanordnare eventuellt driver verksamhet i en EES-stat genom filial medför inte automatiskt att alla vinster blir skattefria i Sverige.” Även spelare B döms alltså till skatt plus skattetillägg på de turneringsvinsterna.

Spelare B har dock även yrkat ”avdrag på grund av förlust i Full Tilt Pokers konkurs”. Vad gäller den delen av ärendet som rör FTP citerar Förvaltningsrätten ett tidigare juridiskt mål i utlandet där det framgick att ”FTP is an alien/foreign corporation organized and existing pursuant to the laws of the nation of Aruba”, och tar sedan upp 42:a kapitlet, 25:e paragrafen i Inkomstlagen när man kommer fram till beslutet att ”någon möjlighet till nettobeskattning finns inte”. Spelare B får alltså inte göra avdrag på denna punkt.

black-friday-one-year-later.jpg

Så vad ska man då dra för slutsatser som pokerspelare, av dessa två skattemål? I huvudsak två: att hade du pengar innestående på Full Tilt är den förlusten inte avdragsgill, samt att det kan löna sig att syna de formella kontrakt du har på de nätsajter där du spelar – ligger den huvudsakliga verksamheten innanför eller utanför EU/EES? I tveksamma fall har faktiskt Skatteverket en kundservice du kan vända dig till.

byline.jpg
  • Tjänstgörande sportredaktör: Fredrik Pettersson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB