Ett bildsvep från spelkortsmuseet i Paris
avI dag gjorde jag ett besök på spelkortsmuseet i Paris, i stadsdelen Issy-les-Moulineaux, så nu följer ett bildsvep! För den som vill ta sig dit — när du väl anlänt till Paris, vill säga — är det bara att ta mörkgröna tunnelbanelinjen (nr 12) söderut till stationen Mairie d’Issy och promenera några hundra meter, så möts du av följande skylt:
I receptionen ser det ut så här — och de har en liten blygsam souvenirbutik med kortspelsrelaterad litteratur, diverse lekar och annat:
Och här är en bild av en del av interiören i själva museet:
En av de saker man kan se härinne är ett pochbräde — och spelet poch är en av föregångarna till poker! På brädet samlas satsas mynt eller marker upp, och går till spelare som prickar in vissa kortkombinationer:
Man har just nu en specialutställning om ”revolutionskortlekar”, alltså kortlekar som trycktes upp omedelbart efter den franska revolutionen för att fira segern. Här är en kortlek där man till och med gått så långt att man för att göra upp med det gamla kungadömet kastat ut kungarna, damerna och knektarna för att i stället ersätta dem med respektive filosofer, dygder och hjältar:
En annan kortlek som kom lite senare och inspirerades av de inledningsvis framgångsrika napoleonkrigen är denna — och lägg märke till hur man fäller in de ”egentliga” beteckningarna i form av fanor!
Men spelkortsmuseet är fullt av andra intressanta ting med. Här finns bland annat det japanska spelet kai-awase som är föregångare till det vi i Europa oftast kallar memory: i kai-awase lackmålar man motiv parvis på insidan av snäckskal som vänds upp två och två, precis som i memory. Spelet uppfanns redan under medeltiden, men just detta är ett modernt exempel:
En annan asiatisk kortlek som finns att beskåda är den japanska mekuri-leken:
Och vad sägs om en kombination av dominobrickor och spelkort?
Givetvis finns också några exemplar av ett av de gamblingspel med kort som var förhärskande i Europa på det sena 1700-talet och större delen av 1800-talet, nämligen Nain Jaune (= den gula dvärgen):
Här är en tidig 1800-talskortlek med ovanligt utseende och udda ”hörnbeteckningar” innan sådana egentligen uppfanns, i modern bemärkelse:
Och vad sägs om ett utskuret träblock som visar hur man tryckte spelkort på 1600- och 1700-talen, innan modern massproduktion kom igång?
Trä har också använts till att göra kortlekar, som denna handsnidade lek gjord under första världskriget av en tysk krigsfånge!
Och långt innan vi använde marker i poker, använde man många olika slags jetonger och marker i kortspel… som dessa i pärlemor, utsökt snidade på 1700-talet:
Självklart finns det också hundratals exempel på moderna kortlekar, som denna artistiska design på ovala kort, och där antalet synliga fingrar matchar valören:
Har du intresse av spelkorts- och gamblinghistoria, är museet definitivt värt ett besök. Adressen är 16, rue Auguste Gervais ute i Issy-les-Moulineaux!