Startsida / Inlägg

”The times they are a-changing”

av Simon ”Dybban” Lindell

De brukade titta på mig, rynka på näsan, och fråga.
– Men är inte din pappa pastor?
Då tog jag en stor klunk öl och svarade.
– Jo…
– Men då får du väl inte dricka.
– Varför inte?
– Ja, men. Det får man väl inte om man är kristen?
– Inte? Varför?
– Det står ju i bibeln!
– Jaså, var då?

Det hade de givetvis ingen aning om – för de hade ju aldrig öppnat boken.

I själva verket kommer den här demonisering av alkohol inte från kristendomen utan Sveriges egna traditioner. Vi höll, bokstavligen, på att supa ihjäl oss under 1800-talet. Och under stora missförhållanden och hungersnöd, Sverige var ett fattigt land, valde svenskarna att offra en stor del av vår potatis och säd på att producera öl och brännvin i stället för att äta oss mätta. Vissa fick till och med ut sin lön i sprit i stället för pengar.

1829 drack en svensk i snitt 49 liter sprit per år, sägs det. Och då kan vi ju räkna bort barn och en del vuxna som inte drack alls.

Det var kanske inte så konstigt att nykterhetsrörelsen fick ett starkt fotfäste. Hand i hand med nykterhetsrörelsen växte också frikyrkor upp. Därför tror många än idag att alla kristna är nykterister.

Avlöningsafton_-_Rösta_ja!_1922.jpg

1922 röstade 49 procent (!) av Sveriges befolkning JA till ett totalförbud av alkohol. Många av dem var kvinnor som tröttnat på att deras män söp bort familj och jobb. Var det konstigt att de röstade ja till ett förbud? Absolut inte. Hade vi tyckt det var konstigt om de hade röstat ja till ett förbud idag? Antagligen.

Tiderna förändras och vad som kan ha sett ut som en nödvändighet då verkar absurt idag.

Även om en del tycker att restriktioner på vissa saker (som spel och alkohol) har spelat ut sin rätt i dag, och tycker att det är upp till den enskilda individen att bestämma själv, så finns det väl ingen som inte förstår varför dessa restriktioner kom till? Eller att de har gjort stor nytta för vårt samhälle?

Hade inte staten gått in och reglerat svenskarnas alkoholkonsumtion så är det mycket som tyder på att det hade gått åt helvete.

Men tiderna förändras. Om man lever som kristen finns det mängder av texter i bibeln som inte stämmer in på verkligheten. Som man måste revidera och tolka annorlunda. Det finns väl ingen som har en get att offra till sin förstfödda, eller vad det nu kan vara? Vi lever i en annan värld i dag. Förr eller senare hinner tiden i kapp oss och vi måste anpassa oss efter det samhälle vi lever i.

Men det betyder inte att något som är fel i dag var fel då. Det går helt enkelt inte att förenkla det så.

Jag tror det samma gäller vårt spelmonopol. Vi svenskar har aldrig haft något större problem med det – för vi har vant oss vid vårt Stryktips och tyckt att det fungerat. Vi har liksom varit nöjda med det som varit och inte brytt oss om mer. Först nu ser marknaden annorlunda ut.

Andra aktörer har stora ekonomiska intressen i vårt spelande. Spelarna själva tror jag faktiskt är rätt nöjda med dagens utbud. Visst skulle väl en del pokerklubbar vilja kunna verka mer i det fria. Men som individuell spelare har vi det rätt bra i Sverige. Vi har rätten att spela på alla nätsidor som finns och är helt fria att spela på vilka pokerklubbar vi vill.

Ändå förstår jag varför många gärna ser att spelmonopolet förvinner. I dag är det i flera avseenden gammaldags. I dagens samhälle ses Monopol nästan som något odemokratiskt och individkränkande. Även om folk är hyfsat nöjda med utbudet (de kan som sagt spela var de vill) så har det blivit en principfråga att de inte vill känna sig reglerade av staten. De vill bestämma själva. Det ligger helt naturligt i det mänskliga att vilja det.

Men varför inte bara ta ett djupt andetag? Det finns ingen anledning att hata spelmonopolet eller kalla dem som jobbar för det för ”hantlangare” eller ”lakejer” som om dessa människor strider mot de mänskliga rättigheterna.

Bollen är redan i rullning. Det är väl uppenbart för alla att något är på väg att hända? Tiden har hunnit i fatt oss. Men tiden måste också få rulla för att vi ska få en förändring. Rom bygdes inte på en dag. Byråkrati tar tid. Och i ibland måste verkligheten få sjunka in lite innan vi kan ta till oss den och anpassa oss efter den.

För att citera lotteriinspektionens generaldirektör Håkan Hallstedt:

För övrigt är det alltid lika kul att höra spelare som anser att vare sig Svenska Spels företrädare eller tillsynsmyndigheten kan något om ”verkligheten”. Som Harry Truman sa: ”The only new thing in the world is the history you don´t know”.

Något kommer att hända. Men om det inträffar om två, sju eller femton år vet ingen. Tills dess kan vi väl bara agree to disagree, eller bara agree, huruvida dagens system fungerar och gör nytta? Kanske kan vi till och med använda en vänlig ton? Jag vet bara att vi ibland vet saker som vi inte vet. Och att Jesus i själva verket var en hängiven vindrickare. Han till och med brände eget – med hjälp av vatten.

Det var en jädra tur att han inte härjade i Sverige i början på 1900-talet. Då hade de flesta kyrkor vägrat släppa in honom…

simon_24bit_new.png
  • Tjänstgörande sportredaktör: Fredrik Pettersson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB