Startsida / Inlägg

En Peder i fårakläder

av Simon ”Dybban” Lindell

Det var dags att checka ut. Bakfyllan låg som ett moln över hela kasinot i Tallinn där vi hade spenderat de senaste dagarna för att spela SM i Poker 2009. Jag var trött, men lycklig. Träffat nya vänner och fått spela poker mot några av landets bästa och mest kända pokerspelare. 

Framför mig i kön stod da Boss: Pokerförbundets ordförande Peder Månsson. Han gled runt i en blå sponsorhoodie från NordicBet. Och såg lika trött ut som jag kände mig. Gänget framför skämtade om natten. Hur mycket de hade druckit. Hur de hade tömt minibaren på rummet.

– Men det tar Peder! skrattade de högt.

Och det gjorde han. Men inte med det privata kreditkortet. Just där dog mitt förtroende för Svenska Pokerförbundet.

När den nytillträdda styrelsen nu har gått igenom Peder Månssons karriär som ordförande (2007-2009) kan man konstatera att det bara var ett av många tveksamma val att spendera förbundets pengar på. Styrelsen har gödslat med kaiptalet som om det vore just skit.

Eller vad sägs om det här lilla axplocket: 

Reklampennor 17 000:-

”Borttappade” datorer 20 000:-

Guldringar till SM-vinnare för totalt 177 000:-

Profilkläder (kostymer) till styrelsen 61 000:-

Förseningsavgifter och sköntaxering för totalt 62 000:-

Bara dessa, till synes, helt onödiga kostnader gick samman på 337 000 kronor. Totalt brände Månsson och hans styrelse ännu mer. På vad vet vi inte riktigt, för det finns knappt några kvitton. Något ljushuvud kände att det räckte med kontoutdrag för redovisningen.

Under 2009 hamnade förbundet dessutom hos Kronofogden med en betydande summa. Och lyckades skeppa i väg pengar till styrelseledamöter utan att betala skatt och sociala avgifter. Förbundets kassa dränerades totalt.

Men hallå! Vilka är vi att klaga på en stackars ordförande som ställer upp på sin fritid? Men det här var ingen fritid. Det var i högsta grad ett arbete. Månsson plockade under sina drygt två år (maj 2007-juni 2009) ut 550 000 kronor i lön. 550 000 kronor i lön för att inte bara köra förbundets ekonomi i botten, utan faktiskt missköta driften så pass att det börjar likna bedrägeri och brottslighet.

I dag är han dock måttligt intresserad av att ta något ansvar. Däremot är han duktig på att skylla i från sig: 

”Självklart var jag ytterst ansvarig som Ordförande, men intressant at ingen nämner vem som var ansvarig för bokföringen och dessutom tagit på sig allt ansvar för den undermåliga bokföringen.” skrev han nyligen i kommentarfältet i ett tidigare inlägg på denna blogg.    

Det var säkert någon annan som hade ansvaret för alla obskyra fakturor till polarna i styrelsen och ”representationsfyllor” också antar jag? Med ryggrad som en skallerorm är livet smidigt.

Under sin tid som ordförande uttalade sig Månsson, i en intervju med Erik Rosenberg, bland annat om oseriösa aktörer inom nätpokern. 

”Tittar man på onlinepokern så finns det aktörer idag som inte är särskilt bra. Aktörer som går in enbart för att tjäna snabba pengar. Där tycker jag att nätverken borde ta ett större ansvar än vad de har gjort, och välja sina partners med lite större noggrannhet.”

I efterhand kan man tolka det som att Månsson varnade nätverken för sig själv…

Efter sina fantastiska prestationer som ordförande tyckte Månsson att han skapat sig tillräckligt med kunskap för att fortsätta sin briljans inom pokerbranschen. Snart satt han som VD för 50/50 Poker. Ett bolag som kom att sköta sin ekonomi, om möjligt, ännu sämre än förbundet gjorde…

Vad skåningen gör i dag vet jag inte. Men jag vet att om jag någonsin kommer se den mannen med ansvar över något som har med poker att göra – så kommer jag att springa åt andra hållet. 

Men det finns som vanligt inget ont som inte för något gott med sig.  I och med den misskötsel som Peder Månsson var ytterst ansvarig för kommer den nuvarande och kommande styrelser för Pokerförbundet att ha fler ögon riktade mot sig och kommer med större säkerhet spara kvitton och undvika Kronofogden.

Det senaste halvåret har mitt förtroende för förbundet sakta reparerats. De har visat goda intentioner. Så nu kan jag bara önska lycka till med det dagliga arbetet på väg mot något bättre.

byline.png
 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB