Startsida / Inlägg

Vad nytt i Grebbestadsmålet?

av Dan Glimne

Sedan polisen den 23 mars 2007 slog till mot Sveriges största pokertävling någonsin, EPC i Grebbestad med 681 startande – jag hade strax under medelstack när vi var cirka 460 deltagare kvar och ordningsmakten anlände, tackar som frågar – har den varit föremål för det långvarigaste samt mest omskrivna pokermålet i svensk rättshistoria. Det blev fällning på alla punkter i tingsrätten, delvis friande dom i hovrätten, och så delvis friande dom även i Högsta domstolen.

DOMARKLUBBA.jpg

Och hur löd då utslaget i det prejudicerande fallet i HD, daterat den 6 april 2011? Här är ett direktcitat ur domen, när jag håller mig till det väsentliga:

”Högsta domstolen förklarar att, av de pokerspel (Texas hold’em) som förekom vid turneringen EPC 2007 i Grebbestad, kontantspelen (cash-games) utgör spel vars utgång till väsentlig del beror på slumpen i den mening som avses i 16 kap. 14 § brottsbalken medan huvudturneringen och sidoturneringarna (sit-and-go) inte utgör ett sådant spel.”

Det som bet sig fast var alltså att poker i turneringsform, förutsatt att tävlingen (omfattande även en sit-and-go) är tillräcklig lång räknat i tid och antal givar, är att se som ett spel där skickligheten har större betydelse än turen: frikännande, alltså. I kontantspel däremot ansåg HD att turen överväger = fällning.

Men så var det den omtalade haken: eftersom åklagaren i den ursprungliga tingsrätten en gång valde att åtala enbart enligt Dobblerilagen, var såväl hovrätten som Högsta domstolen – enligt svensk rättspraxis – tvingade att också utvärdera och bedöma enligt detta stycke lagstiftning, när målet vandrade uppåt i instanserna. Vi har dock här i Sverige även andra uppsättningar lagar som tekniskt är applicerbara, inte minst Lotterilagen som Grebbestadsmålet dock alltså INTE prövades mot. Eftersom HD uppmärksammade detta, återförvisades målet tillbaka till hovrätten med uppdraget att nu granska även enligt Lotterilagen.

Vad säger då Lotterilagen?`Jo, främst att allt spel om pengar i Sverige är att i första hand se som ett lotteri, samt att (om det inte är tillräckligt småskaligt, som Röda Korsets eller lokala idrottsföreningens tombola etc) det därför kräver ett tillstånd, utfärdat av antingen Lotteriinspektionen eller annan tillämplig myndighet – och LI har redan och med eftertryck deklarerat att de aldrig någonsin kommer att ge något sådant tillstånd till en pokerturnering utanför Cosmopols och Svenska Spels inmutade områden, så länge hittillsvarande lagtolkningar gäller. Dessutom innehåller Lotterilagens tredje paragraf följande gummiformulering: ”[…] vid bedömningen av om en verksamhet är ett lotteri ska hänsyn tas till verksamhetens allmänna karaktär och inte endast till den större eller mindre grad av slump som finns i det enskilda fallet”. Men – och nu citerar jag en intressant passus ur hovrättens tidigare formuleringar – ”vad den allmänna karaktären består av hos ett lotteri definieras varken i lagtexten eller i förarbetena”. Och det blir ännu värre än så: här finns även formuleringen ”I förarbetena sägs […] att det kan vara en fråga om lotteri även om vinstmöjligheten inte till någon del beror på slumpen”. (!!!)

Gummiparagraf är alltså ordet… förutom uppenbar avsaknad av matematisk och lingvistisk stringens. Fast man kan ju utan påföljder arrangera en turnering i schack eller bridge med startavgifter och prispengar? invänder vän av ordning. Precis, därför att dessa spel redan sedan tidigare klassats som skicklighetsspel.

Och här är alltså knäckfrågan: kommer poker, delvis tack vare det skicklighetsinslag som redan påvisats i HD-domen, att jämställas med schack och bridge i den kommande hovrättsdomen? Om svaret är ja, kommer det svenska pokerlandskapet att få en ny och revolutionerande geografi där det plötsligt ges plats för andra aktörer att fullt legalt öppna pokerrum… och vi inom kort kan förvänta oss såväl EPT som Unibet Open och ett antal andra storturneringar på svensk mark och i vilka det blir fullt tillåtet att ha på sig sponsorkläder, som i t.ex. en golfturnering. En annan faktor är att inkomster från turneringspoker då – vilket redan sagts av Skatteverkets rikssamordnare Dag Hardysson – kommer att klassas som inkomst av tjänst, varför rimliga avdrag för resor och hotell med mera får börja göras. Men blir svaret på frågan nej är vi dessvärre kvar i en gråzon med diffusa och motsägelsefulla regler, och fortsatt klassade som B- eller möjligen C-nation när det gäller att stå som värd för internationella turneringar. Och säga vad man vill om det faktum att personalen på Cosmopol alltid är trevlig och står för genomgående bra arrangemang, man kan ändå definitivt inte påstå att det vimlar av utländska storstjärnor i deras tävlingar.

Hur långt har då hovrätten i Göteborg kommit, i denna juridikens fjärde rond i Grebbestadsmålet där vi som vanligt hittar arrangörerna i ena ringhörnan men nu åklagaren med en utskrift av Lotterilagen i den andra? Under mitt telefonsamtal denna morgon fick jag beskedet att ”inom en vecka eller två” kommer man att besluta sig för om målet (A) ska avgöras efter föredragning, eller om det (B) ska upp i en huvudförhandling. I fallet A kommer hovrätten inte att kalla in nya vittnen eller höra åklagare eller försvarsadvokater, utan i stället granska och döma efter alla existerande bevis, dokumentation och inspelningar som finns – varpå ett domslut kan komma ”relativt snabbt”. I fallet B däremot kommer åklagare, försvarsadvokater, de åtalade och ett antal såväl gamla som nya vittnen att kallas in, vilket kräver betydligt längre förberedelsetid – gissningsvis till senvintern eller våren 2013. Men oavsett friande eller fällande i hovrätten för brott mot Lotterilagen, så räkna med att det av motparten överklagas upp till HD igen för en femte och sista (?) rond. Det är ju trots allt svensk pokerhistoria som skrivs, om än i slow motion.

byline.jpg

EDIT: Den som söker på LI:s hemsidor (www.lotteriinsp.se) hittar en hel del intressant, i t.ex. hur man definierar skillnaden mellan lotteri och tävling: ”Det ska anses som en tävling om slumpmomentet föregår prestationsmomentet”, står det på ett ställe. Låter som en bra definition på poker, tycker jag: först får man ju som bekant sina kort, och sedan gäller det att spela dem på ett smart och kreativt sätt… 🙂

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Fredrik Pettersson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB