Startsida / Inlägg

Offentlighetsprincipen 2

av Simon ”Dybban” Lindell

Så var monopoldebatten tillbaka. Vissa verkar tycka att Jens är omständigt malande när han tänder liv i debatten. Men det går inte att komma i från att bloggen får dubbelt så många besökare så fort den tas upp igen. Så den väcker onekligen ett stort intresse bland oss pokerspelare.

Jag hamnar ofta som ”försvarare” av monopolet i den här bloggen. Jag förstår varför det blir så då jag inte enbart ser det dåliga med monopolet och ofta nyttjar CC:s fasciliteter, till och med skriver krönikor på Svenska Spels hemsida.

Jag är dock inte Svenska Spel, inte monopolet. Lika lite som Jens är Nordicbet eller en privat spelaktör. Vi har våra egna åsikter på gott och ont.

Det jag inte kan förstå är dock hur vissa verkar bli genuint upprörda över mina åsikter när jag inte bara ser det som givet att ”Krossa monopolet!” löser alla problem. Det här är politk. Man tycker olika. Tänk om alla ens polare röstade på samma parti? Det vore inte normalt, inte nyttigt då de politiska diskussionera skulle bli någon sorts inavlad ryggdunkningskavalkad som inte leder till några nya insikter what so ever.

Om jag så vore kristdemokrat skulle jag inte ha några problem att ha en polare som var vänsterpartist. Jag skulle aldrig kunna bli arg eller besviken på någon för att de har politiska åsikter som inte stämmer med mina. (Så länge de håller sig inom allas människors lika värde och grundläggande humanistiska värderingar så klart.)

Vad gäller LI skrev jag ett svar i föregående kommentarsfält som lät så här:

”Det jag undrar är bara varför Jens väljer att gå på budbäraren och inte de som faktiskt bestämmer? Att klaga på LI är samma sak som att klaga på en myndighet som sköter sina uppgifter på uppdrag från staten. Det är inte myndigheten själv som sätter sina egna lagar. Myndighetens uppgift är bara att följa de lagar vårt rike har printat ner och gör dem inte det begår de ett misstag vad vi än tycker om lagarna.

Om detta system systematiskt skulle kringgås är vi illa ute, det tror jag vi är överrens om?

Men det är tacksam att gå på LI. Som att bli arg på en p-vakt när hon lappar bilen på uppdrag av någon annan. Visst gör hon en irriterande handling. Men är det hennes fel?

I själva verket är det ministrarna på finansdepartementet och deras sakkunniga som kan göra någon skillnad. Varför nämner Jens aldrig dem? På tal om billiga poänger. Att gå på LI är en billig poäng. Lika billig som att skrika på en P-lisa eller bli arg på en ordningsvakt på krogen för att han inte släpper in dig innan du fyller 18.

Varför inte vända sig till dem som faktiskt bestämmer? Varför inte förklara för läsarna vilka riksdagspartier som är närmast den spelpolitik Jens vill ha? Det skulle faktiskt kunna göra någon skillnad. På riktigt.”

Till sist så framkommer det nu att det är en privatperson som bor i samma hus som spelklubben gått till CC och gjort anmälan. Vad förväntar sig Jens att CC ska göra då? Låtsas som att regnar?

Jag är näst intill säker på att CC visste om denna klubb långt innan denna privatperson gjorde sin anmälan. Jag var på CC i Sundsvall för över ett halvår sedan och fick då själv erbjudande av medspelare att hänga med till klubben och spela i stället. Jag avböjde, men jag kan garantera att alla med någon som helst insyn i Sundsvalls pokervärld kände till klubben, CC inkluderat. CC anmälde först när en privatperson anmälde det till dem. Och skickade sedan mer uppgifter till LI först efter att LI krävt dem. Citat från LI:

”I det aktuella ärende som du hänvisar till inkom det på begäran från Lotteriinspektionen information från Casino Cosmopol som gjorde att vi efter vidare kontakter med andra uppgiftslämnare kunde misstänka brott mot lotterilagen alternativ dobbleri.”

I övrigt hävdar Jens att ett problem är att LI hanterar anmälningar olika. Att de låter anmälningar från CC och SvS gå före anmälningar från privatpersoner. LI skriver dock i kommentarsfältet på Linas blogg:

”Lotteriinspektionen behandlar alla inkomna ärenden på samma sätt, det finns ingen särbehandling av några speciella personer eller företag vare sig de är statliga eller privata.”

Jens vill att man ska sluta spekulera och fara med gissningar. Men när han gör det själv är det helt ok Jag börjar hata ordet dubbelmoral. Men vad passar bättre in här?

Och om en privatperson nu vänder sig till CC eftersom den tycker det är en enklare väg att gå än att vända sig direkt till LI så är det väl snarare en anmälan från en privatperson än från CC, även om CC kanske blir det officiellt.

Jens nämner flera gånger att LI har skött hela den här händelsen ”by the book”, precis som man förväntas göra med tanke på det uppdrag de har. Jens vill att en myndighet ska se genom fingrarna, blunda lite när det passar och gå emot de lagar som finns. Om alla myndigheter gjorde på samma sätt skulle det här landet inte vara vad det är i dag. Om myndigheterna inte sköter de uppdrag de fått från regeringen ”by the book”, var har demokratin tagit vägen då?   

Är det någon som tycker det är bra om myndigheterna sätter sig över våra folkvalda?

Inte? Sluta då skjuta budbäraren…

Det är en röra. Det är mycket politik. Men intressanta debatter blir aldrig av om alla tycker samma sak. Inavel och ryggdunkningar har aldrig lett till några framsteg…


byline.png
 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB