Litterära vadslagningar
avVadslagning i litterära sammanhang? Jo, det förekommer, även om det är ett udda ämne. En klassiker på området är det årliga nobelpriset i litteratur, där vadhållningssajterna glatt ”öppnar boken” i god tid och börjar sätta oddsen. När Mo Yan tilldelades priset förra året, stod han i runt 8 eller 9 gånger pengarna, beroende på sajt.
Vadslagning kan även förorsakas av en bok. När biologen Paul R. Ehrlich 1968 gav ut boken ”The Population Bomb”, förutspådde han ett antal dystra framtidsscenarier för mänskligheten och där drastiskt stigande råvarupriser var ett. Boken fick mothugg av bland andra ekonomen Julian L. Simon, vilket efter en mångårig diskussion gav upphov till ett vad 1980: Simon förutspådde att råvarupriserna skulle gå ned på sikt, medan Ehrlich höll fast vid att de skulle gå upp. ”Put your money where your mouth is”, som man av tradition säger i gamblingkretsar.
Själva vadet var elegant konstruerat: i september 1980 ”köpte” Ehrlich på papperet 200 dollar var av krom, tenn, nickel, wolfram och koppar, för den därmed formella summan 1000 dollar. Därefter skulle man invänta resultatet tio år senare, justerat för inflationen – och skillnaden var vad den förlorande parten skulle betala till den andre. Ju större ändring i marknadspriset – uppåt eller nedåt – desto kännbarare för förloraren, alltså.
I oktober 1990 fick världen så facit: råvarupriserna hade gått ned, precis som Simon sagt, och som en gentleman skickade Ehrlich en check på 567 dollar och 7 cent. (Man kan så här i efterhand konstatera att nästan alla scenarierna i Ehrlichs bok slog fel, för övrigt.)
Själv har jag två gånger om slagit vad i boksammanhang. Första vadet var när framlidne vännen Peder Carlsson och jag skrev vår thriller, och resultatet av det satte vi på kolofonsidan i boken:
Det andra vadet om 1000:- ingick jag förra året under tämligen publika former, och gällde huruvida en viss spänningsroman skulle ha publicerats den 12 december 2012 eller inte. (Jag intog ståndpunkten att den vid det datumet fortfarande inte skulle vara publicerad, trots skrytsamma utfästelser.) Den som går tillbaka till april och maj 2012 dels här i Superbloggen, dels i gamla bloggen ”lapproffe.blogg.se”, kommer att i kommentatorsfälten hitta solklara bevis för att vadet ingicks (plus att jag förstås sparat skärmdumpar). Som min meningsmotståndare då skrev i ett inlägg från 120430: ”Antingen betalar du när du torskat (100% garanti) eller så gör du inte det. Upp till dig. Du säger dig ju vara både en hedersman och gentleman…”
”Hedersman och gentleman” var alltså nyckelorden. Huruvida min meningsmotståndare är det och betalar in tusingen han är skyldig, lämpligen till mitt plusgirokonto 1901477-8, återstår att se; och den som till äventyrs stöter på honom på Casino Cosmopol i Göteborg kan ju i all vänlighet påminna om att vadet är avgjort eftersom det överenskomna datumet 121212 kommit och gått och spänningsromanen ifråga förblir opublicerad. Betala eller banga ur? Pröjsa eller smita? Rapport följer här!