Startsida / Inlägg

Det rättsliga efterspelet till den svarta fredagen

av Dan Glimne

Vi börjar nu skönja slutet på det juridiska efterspelet till ”den svarta fredagen”, när FBI och amerikanska justitiedepartementet – understödda av amerikanska skatteverket IRS – den 15 april 2011 slog till mot ett antal onlinepokersajter inklusive PokerStars, Full Tilt, Ultimate Bet och Absolute Poker. Häromdagen meddelades att förre världsmästaren samt styrelsemedlemmen och Full Tilt-aktieägaren Chris ”Jesus” Ferguson träffat en överenskommelse med myndigheterna beträffande sin inblandning i den skandalaffär då uppemot 150 miljoner dollar försvann ur den globala pokerekonomin.

Hela vidden av överenskommelsen nyligen har inte offentliggjorts; men enligt tillgängliga uppgifter tvingas Ferguson nu ”avstå” från de omkring 14 miljoner dollar han hade innestående i företaget när det gick under. Dessutom ska han betala 2 350 000 dollar i böter, som ska gå till att gottgöra de drabbade spelarna. Tilläggas kan att Ferguson inledningsvis hotades med civilrättsliga mål där beloppen sammantaget översteg 40 miljoner dollar, men att han nu i jämförelse verkar ha kommit avsevärt billigare undan. I den nu framlagda överenskommelsen utfäster sig Ferguson dessutom att inte vare sig ha några som helst framtida krav på Full Tilt, eller att arbeta för någon annan onlinepokersajt som verkar gentemot den amerikanska marknaden – åtminstone inte innan onlinepokers juridiska ställning till äventyrs kan ha ändrats till att ha blivit fullt legalt. Notabelt är dock också att Ferguson i samband med denna överenskommelse inte erkänner sig ha gjort sig skyldig till några som helst förseelser.

Överenskommelsen kommer efter att liknande sådana träffats av de amerikanska myndigheterna med WSOP-armbandsvinnaren Rafe Furst och Howard ”The Professor” Lederer. I november 2012 tvingades Furst gå med på att få ”en ansenlig del” konfiskerade av de cirka 11 miljoner dollar företaget Telamonian Ajax Trust – ett företag ägt och styrt av Furst – hade på sina schweiziska bankkonton, och fick också böta 150 000 dollar av sina personliga tillgångar. Inte heller Furst erkände sig skyldig till någon ekonomisk brottslighet, men har i och med överenskommelsen förbundit sig att inte överklaga den i framtiden, samt att inte ”arbeta för, eller uppbära ersättning från, vare sig direkt eller indirekt” någon som helst ”internet gambling business in the United States”.

Och i december 2012 träffade Lederer sin överenskommelse med de amerikanska myndigheterna. Som ett resultat av denna tvingades han avstå från två bankkonton vars innestående belopp inte offentliggjordes, en 1965 Shelby Cobra, och två egendomar i Las Vegas vilka tillsammans värderades till ganska exakt en miljon dollar. Dessutom fick Lederer likvidera några andra tillgångar till ett belopp av 168 000 dollar och betala en straffavgift på 1 250 000 dollar för att ha tvättat pengar. Liksom Furst och Ferguson vidgår inte heller Lederer i sin överenskommelse att han sysslat med någon ekonomisk brottslighet; och han är på samma sätt förhindrad att i framtiden befatta sig med ”internet gambling business in the United States”… i vart fall innan dess juridiska status övergått till full legalitet.

Därutöver har fyra andra personer – huvudsakligen inblandade i betalningssystemet som hanterade pengarna för PokerStars, Full Tilt och Cereus-nätverket – dömts till olika påföljder inkluderande varierande bötesbelopp samt fängelse i upp till tre år, men fortfarande återstår åtskilliga lösa trådändar att nysta upp för det amerikanska rättsväsendet.

Ray Bitar, den förre vd:n för Full Tilt och ansedd som huvudpersonen i härvan, överlämnade sig i juli förra året till de federala myndigheterna och sitter sedan dess i husarrest i Kalifornien i avvaktan på rättegång i New York. Fortfarande är inget sagt om när denna ska börja, eller om man i stället möjligen siktar på en överenskommelse; tilläggas kan dock att Bitar även är misstänkt för grov ekonomisk brottslighet, till skillnad mot Furst, Lederer och Ferguson. Och de tre resterande männen – Isai Scheinberg (förre ägaren av PokerStars), Paul Tate (tidigare ”payment director” på PokerStars) och Scott Tom (förre ägaren av Absolute Poker) – är fortfarande på fri fot, sannolikt någonstans utanför USA, och har alla var sin internationell arresteringsorder på sina huvuden.

Sista kapitlet i denna pokervärldens största ekonomiska skandal genom tiderna är alltså inte skrivet ännu. Kanske blir det i framtiden en gång en spänningsfilm från Hollywood om det hela? Och vi väntar fortfarande på myndigheternas beslut vad gäller svenska 5050 Poker – eller ska de drabbade spelarna gå ihop om en civilrättslig stämning?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Fredrik Pettersson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB