Startsida / Inlägg

Det stormar runt Lotteriinspektionen

av Dan Glimne
BILD LOTTERIINSPEKTIONEN

Ingen som följer svensk speldebatt kan ha undgått att lägga märke till blåsvädret runt Lotteriinspektionens agerande de senaste veckorna. I synnerhet är det fyra ”affärer/incidenter/skandaler” som upprört pokerallmänheten:

(1) Den pokerkryssning med Stena Line som skulle avgått från Oslo den 3 februari – och till Köpenhamn via ett bunkringsstopp i Göteborg – ställdes in, efter att Stena Line fått ett brev från LI. I nyhetsrapporteringen förekom spekulationer om rättsliga repressalier mot rederiet, om nu kryssningen hade blivit av… trots att något pokerspel inte var tänkt att ske medan fartyget befann sig på svenskt territorialvatten. Så här kommenterar LI ärendet på sina webbsidor: ”En pokerturnering skulle arrangeras på ett svenskt fartyg mellan Norge och Danmark. Tillstånd för arrangemanget saknades. Rederiet informerades om att svensk lagstiftning gäller på svenskregistrerat fartyg samt att Lotteriinspektionen övervägde att förelägga om vite. Rederiet beslutade att ställa in arrangemanget.”

(2) Klassiska årliga turneringen Berga Open, som skulle ha hållits 22-24 februari och uppskattningsvis hade dragit 70-80 startande, ställdes in. Denna gång var händelsekedjan lite mer komplicerad: en privatperson tipsade den 9 januari LI, som i sin tur kontaktade vederbörlig polismyndighet, som i sin tur kontaktade arrangören av Berga Open och förklarade att om turneringen blir av, nödgas man genomföra en razzia med beslagtagning av utrustning och efterföljande sannolik rättegång. Arrangören väljer förståeligt nog att ställa in, och motvilligt får man ge polisen ett erkännande för att de under omständigheterna gjorde det smidigast möjliga jobbet: inget ingripande skedde, inget konfiskerades och ingen blev åtalad… men å andra sidan blev turneringen de facto inställd. LI:s korthuggna kommentar: ”Inkommet tips angående pokerturnering med spel om pengar eller pengars värde. Tillstånd saknades för arrangemanget. Efter handläggning hos Lotteriinspektionen överlämnades ärendet till polismyndigheten Örebro som kontaktade arrangören vilken ställde in arrangemanget.”

BILD POKERKRYSSNING

(3) Ytterligare en tilltänkt pokerkryssning, men nu i mars och på Östersjön, ställdes in efter att LI på samma sätt som ovan författade en skrivelse – men nu till arrangören av turneringen, inte till rederiet. LI:s kommentar: ”I samband med en planerad tillsyn upptäcktes ett planerat pokerarrangemang på ett fartyg mellan Sverige och Finland. Tillstånd för arrangemanget saknas. Lotteriinspektionen kontaktade arrangören och informerade om lotterilagens bestämmelser på svenskregistrerade fartyg. Arrangören ställer in arrangemanget.” Tilläggas kan att pokerkryssningen enligt information tydligen ska bli av ändå, men nu ombord på ett finskregistrerat fartyg och ett annat datum.

BILD LINA OLOFSSON

(4) Frilansbloggerskan Lina Olofsson skrev nyligen på Aftonbladets pokersidor ett kritiskt inlägg om LI:s agerande, och där hon bland annat nämnde en av LI:s anställda vid namn; LI kontaktade då Aftonbladet och fick tidningen, som ju annars har bra rykte när det gäller att måna om pressfriheten, att häpnadsväckande nog vika ned sig och ta bort Olofssons inlägg. Kvar av den länken blir bara detta (klicka och kolla själv):

https://bloggar.aftonbladet.se/pokerbloggen/2013/02/schhhhhhh/

Lotteriinspektionen har inte på sina egna webbsidor ännu och officiellt kommenterat detta dubiösa ingripande, men Olofssons raderade inlägg finns å andra sidan upplagt på andra sajter, inklusive denna:

http://www.svenskapokerforbundet.se/lotteriinspektionen-pa-krigsstigen/#comment-1517

 

 

BILD SPELDJÄVULENFrågan man ställer sig efter ovanstående summering är nu denna: är det en ren slump att det blivit så många antipokeringripanden på sistone, eller handlar det om en medveten, mera aggressiv strategi som LI nu valt för att bekämpa vad de bedömer vara speldjävulen? Jag lutar, i likhet med nästan alla andra därute i ”kommentariatet”, åt det sistnämnda. Det verkar som om den juridiska motvinden för svensk poker under 2013 kommer att bli lite extra snål och hård.

I grunden – jag vill göra min position klar här – behövs självfallet, i varje civiliserad rättsstat, någon form av oberoende organ som övervakar spelandet. Historien kan uppvisa skräckexempel på när så inte är fallet, som till exempel när självaste franska hovet har haft sitt finger med i att rigga lotteridragningar. Och bakom dagens illegala spelautomater ute i diverse miljöer finns påfallande ofta grov organiserad brottslighet; spelar du på sådana bör du vara medveten om att du därigenom ger olika kriminella nätverk utökade ekonomiska resurser.

Lotteriinspektionen, eller en motsvarande myndighet med måhända delvis annorlunda direktiv, behövs alltså. Jag har av och till träffat Håkan Hallstedt, generaldirektör för LI, i olika sammanhang och kan inte säga annat än att han personligen framstår som en hederlig och ansvarskännande människa som dessutom har en god portion av såväl humor som självironi. Därför har jag mycket svårt att förstå det LI:s agerande som resulterade i att Aftonbladet vek sig och tog bort Lina Olofssons inlägg; vid tillfälle måste jag, av nyfikenhet om inte annat, lyfta på luren och helt on-the-record höra vad Hallstedt eller någon annan har att anföra i detta ärende.

BILD HANDBOJOR

Men oavsett att LI nu valt en aggressivare attityd gentemot svensk poker utanför Cosmopol och Svenska Spel, kommer man inte undan att fortsatt och envist placera ansvaret där det hör hemma: hos våra valda politiker. LI kan aldrig agera utanför det ramverk som våra politiker etablerar via den lagstiftning som formuleras i olika utskott och klubbas igenom i riksdagen, utan förblir statens bandhundar. Ändras gällande spellagar, antingen genom en annan och nyare uttolkning av dessa som resultat av ett rättsfall, eller genom att nya spellagar ersätter de gamla, så får vi äntligen en tolerantare syn på lågskalig klubb- och turneringspoker! Förvisso finns det viktigare samhälleliga frågor än poker att ta ställning till i riksdagsvalet 2014… men det skadar ändå inte att förhöra sig om de politiska partiernas inställning i frågan, innan du stoppar ned valsedeln i kuvertet då.

WHO SAYS THE SKY IS THE LIMIT

I sammanhanget rekommenderar jag att du via denna länk

http://www.lotteriinspektionen.se/Documents/Externa%20dokument/0659e5ca-1a15-4dd6-8e4d-f3b04f5088f1.pdf

laddar hem och studerar LI:s synpunkter på skillnaden mellan lotterier och tävlingar… där de sistnämnda inte kräver några tillstånd även om pengar finns att vinna. Du hittar den kritiska formuleringen på sidan 4:

Enligt praxis är ett arrangemang totalt sett att anse som ett lotteri om prestationsmomentet tidsmässigt är före slumpmomentet, medan det ska anses som en tävling om slumpmomentet är före prestationsmomentet.

Det låter i mina öron som den perfekta definitionen på en pokergiv: först ger dig slumpen dina kort, men sedan tävlar deltagarna i att överlista varandra beträffande vem som ska ta hem potten, och hur stor den ska bli. Kanske är det dags för en turnering som avsiktligt blir polisanmäld och där arrangören/försvaret medvetet skjuter in sig på denna passus, för att en gång för alla få bort ordet ”lotteri” så snart det ska diskuteras poker. En framtida uppgift för Svenska Pokerförbundet?

byline
 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB