Startsida / Inlägg

”Elitloppet”… för insekter

av Dan Glimne

BILD S MACAUMUSEET

Dessa rader skrivs i Hongkong, men innan jag lämnade Macau i går hann jag faktiskt för en gångs skull med några timmars sightseeing och tog mig bland annat till Stadsmuseet för att bekanta mig närmare med denna före detta portugisiska kolonis förflutna. Oväntat nog bestås besökarna faktiskt på köpet med ett stycke udda gamblinghistoria! Den handlar om en form av vadhållning som en gång var så stor och viktig i Macau att den fått en egen liten miniavdelning på museet, och här är utrustningen som då användes:

BILD S UTRUSTNING

Vad det hela gällde? Att låta syrsor kämpa mot varandra. Längst till vänster i bilden ovan ses ”arenan”, en slags träspann; högst upp är de små flätade burarna där syrsorna förvarades mellan slagsmålen; till höger ses matskålarna av porslin med vilka man matade djuren; och borstarna i mitten användes av syrsornas ägare, för att irritera krypen under pågående strid och göra dem ännu aggressivare. Självklart fanns det då också en officiell organisation – en slags insektsvariant av ATG – som utfärdade nogsamt hållna föreskrifter för striderna; här är 1963 års regelbok!

BILD S REGELBOK

Som nutida västerlänning är det måhända lätt att dra på munnen åt detta spektakel – men under många årtionden var det blodigt allvar för tiotusentals macaneser samt för tillresta kineser från fastlandet. Insatserna kunde ibland uppgå till belopp motsvarande många årslöner för en vanlig arbetare, och segerrika syrsor bytte då och då ägare för summor som vi i dag snarare förknippar med berömda galopp- och travhästar. Att vara tränare för dessa syrsor – ett yrke som förutsatte skicklighet när det gällde att välja ut tilltänkta kämpar och fånga in dem, samt att lära upp dem och mata dem med rätt föda i form av ris, mosade kastanjer, fiskrens och olika maskar – var ett eftertraktat samt högt betalt jobb, och dess hemligheter gick ofta i arv från far till son.

”Stridssäsongen” varade från midsommar till tidig höst, och bookmakers över hela Macau tog emot vad från en engagerad allmänhet som hett diskuterade olika kandidaters segerchanser. Striderna hölls på några lokala hotell som därmed blev såväl berömda som fullpackade med inbokade gäster och besökare. Här är en närbild ur en gammal smalfilm som rullar inne i montern på museet:

BILD S VIDEOBILD

Syrsor som gick segrande ur strid efter strid fick ”hjältestatus”, fullt i klass med nutidens Ego Boy och Järvsöfaks. När en sådan till sist dog, på den diminutiva arenan eller av ålder, bestods den därför med en värdig begravning i en egen kista…

BILD S KISTA

… eller till och med ett eget litet ”mausoleum”, som detta!

BILD S MAUSOLEUM

I dag har ”cricket fighting” i praktiken dött ut, och utövas bara som hobby av enstaka skolpojkar; men, som sagt, en gång var sporten Macaus motsvarighet till loppen på Solvalla och Jägersro. Vem vet, kanske kommer även travsporten att en gång i en avlägsen framtid ha förpassats till ett dammigt museum? Gamblinghistorien är som synes full av oväntade ting…

AABYLINE DAN