Frågespelstips inför semestern
avI februari skrev jag här i Superbloggen ett inlägg om nya sätt att spela ”gamla” spel, och gav reglerna till halvbackgammon. Dessutom nämnde jag i förbigående ett annorlunda sätt att spela frågespel på – och nyligen hörde en läsare av sig per mejl och ville veta hur detta senare gick till, så här bjuder jag på det!
Allt du behöver är packen med frågekort samt en tärning; inga pjäser och ingen ask, vilket sparar plats i bagaget om du ska ta med frågespelandet på semestern! Den här varianten är för två spelare eller två lag – låt oss kalla dem A respektive B.
Rita upp en spelplan om 3×3 rutor (för papper och penna har du väl alltid med dig? Du kan också rita på till exempel en dagstidning). Du kan även ritsa upp spelplanen i sanden på beachen, eller åstadkomma den som på bilden ovan på ett restaurangbord, med två knivar och två gafflar.
Bestäm vem som börjar. När det är lag A:s tur, ska de slå med tärningen för att bestämma kategori och så läser lag B upp frågan från nästa kort. Svarar A fel, ska kortet läggas underst/längst bak; men svarar lag A rätt, får de kortet och lägger det på valfri ledig ruta på spelplanen med FRÅGESIDAN uppåt.
När det är B:s tur gör de motsvarande och A läser upp frågan – men svarar B rätt lägger de ut kortet på valfri ledig ruta på spelplanen med SVARSSIDAN uppåt.
Lagen turas om; och det lag som först får tre kort med den egna sidan uppåt i rad, rakt eller diagonalt, har vunnit. Kan inget av lagen vinna med tre egna kort i rad, vinner i stället det lag som först kan placera ut sitt femte kort på spelplanen.
Mycket spelnöje! Spelet ovan på bilden är för övrigt ”Frågespelet om Sverige”, som jag skrivit samtliga 2400 frågor och svar till. Vilken är den enda svenska stad vars centrum ligger lägre än havsytan? Vilket århundrade började vi använda nymodigheten gaffel vid de svenska matborden? Och när Fritjof Andersson rider in i Samborombon för att dansa tango med Carmencita, vad heter hans häst? 🙂