Startsida / Inlägg

Spelfestivaler jorden runt

av Dan Glimne
AA WSOP 2013 E

Så har då årets WSOP börjat, en pokerfestival utan dess like – och jag ser självklart fram emot att själv åka dit snart! Det blir som vanligt dagliga krönikor på Unibet på

http://se.unibet.com/poker/blog

samt bildsvep och reportage här i Superbloggen, förutom att du kan följa mig på Twitter (@Dan_Glimne) om du vill!

Men WSOP är som bekant inte det enda årliga spelrelaterade evenemanget på planeten. Jag har tidigare här skrivit om spelmässan Internationale Spieltage i Essen i Tyskland och om ett antal andra företeelser. Enstaka gånger har jag fantiserat om att ge mig ut på en årslång spelresa och då delta i inte bara WSOP och Internationale Spieltage, utan även VM i backgammon i Monte Carlo, GenCon i USA, mahjongtävlingen Gouden Draak i Arnhem i Nederländerna, turneringen i det medeltida kortspelet bräus på Gotland, Mind Sports Olympiad i London, Hanafuda Contest i Tokyo, World Championship Domino Tournament i Alabama osv osv osv… och sedan skriva en bok om äventyret, av det tjockare slaget med massor av färgbilder, som en slags hyllning till en världsomspännande kulturell aktivitet med djupa rötter. En orealistisk fantasi? Förmodligen – men nog är tanken frestande!

Söker du en udda spelupplevelse kan du förstås ge dig av i höst till ön Xiamen utanför Kinas sydöstra kust, och delta i den årliga bobingfestivalen där! Bobing är ett lokalt tärningsspel, en slags avlägsen släkting och föregångare till yatzy fast med sex tärningar och där du direkt belönas för vissa kastkombinationer.

XIAMEN DICE GAME 3 XIAMEN DICE GAME 1 XIAMEN DICE GAME 2

Förra året deltog över tusen personer, vid över hundra bord under denna folkfest. Självklart skulle bobingfestivalen vara med på min lista under den årslånga resan, om den nu mot förmodan blir av! 🙂

byline
 • Tjänstgörande sportredaktör: Jörgen Källström
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB