Licenssystem för spelmarknaden fortfarande på ’Hold’
avDet blev inga uppseendeväckande nyheter som finansmarknadsminister Peter Norman hade att meddela under sin dragning för Kulturutskottet i dag, och senare under den utfrågning han bestods med av närvarande representanter för media. Nedanstående text har jag skamlöst lånat – licensbetalare som jag är, någon liten tradeoff får det vara när jag bidrar med pengar i bolaget – från Sveriges Radios samt Ekots webbsida på
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5466536
där du också kan höra Norman uttala sig.
”De stora svenska spelbolagen tycks drabbas allt hårdare av konkurrensen från spelbolag i andra länder. Men regeringen kan ännu inte ge något besked om hur spelpolitiken ska utformas.
Allianspartierna, miljöpartiet och socialdemokraterna vill ha en licensmodell för utländska bolag, men enligt finansmarknadsminister Peter Norman har regeringen inte bestämt sig för det.
– Jag vill inte säga varken bu eller bä på frågan om licenser. Det är en möjlig väg, andra länder har prövat den, vi ska undersöka det noga, vi utesluter det inte, men jag vill inte ha någon färdriktning i dag, säger Peter Norman.
– Problemet med den här marknaden är att vi kan ha hur mycket gränspoliser vi vill runt Sveriges gränser men det här kommer ju via luften, via nätet, de nya spelen. Det här gör den här marknaden svår jämfört med andra marknader vi också har reglerat, som alkoholmarknaden, så här behövs det nya tankar och nya idéer och man kan lära sig mycket utomlands ifrån men vi ska också hitta en egen lösning som passar oss i Sverige.
Svenska spels nätpoker tappade kraftigt förra året och spelet på trav minskade så att prispengarna i loppen har sänkts.
Högsta domstolen sa nyligen att lagen som förbjuder utländska spelbolags annonser är diskriminerande – chefredaktörer som bryter mot förbudet kan inte straffas.
Andra problem är att en del landsting och kommuner bollar människor med spelberoende emellan sig – ingen vill betala och lagen om vem som har ansvaret behöver förtydligas.
Peter Norman lovade vid en utfrågning i kulturutskottet i dag att ge besked om en inriktning av spelpolitiken i juni.
Sex riksdagspartier vill tillåta utländska spelbolag i Sverige, mot att de betalar skatt och licensavgifter, men det är inte så enkelt säger Peter Norman.
– Problemen är att de här spelbolagen ofta ligger i skatteparadis och skickar in spelen via luften till Sverige. Då ska man ställa sig frågan varför de här bolagen skulle vilja lämna ett skatteparadis, komma till Sverige där vi betalar riktiga skatter och betala för en licens, när man lika gärna kan skicka in det genom luften. Det här måste vi ha klart för oss så att inte ett eventuellt licenssystem bara blir ett slag i luften, säger Peter Norman.
Gustaf Hoffstedt, Moderaternas spelpolitiske talesperson, blir besviken om finansdepartementet inte väljer en licensmodell för spelpolitiken.
– All sans talar väl för en licensmodell ungefär som den ser ut i Danmark och absolut inte försöka bygga någon monopolmodell, det är politiskt omöjligt och det är omöjligt också att få någon legitimitet för det, säger hon.
Ulf Nilsson från Folkpartiet och vice ordförande i kulturutskottet, vill också se en lösning med licensavgifter.
– Vi väntar och hoppas att det kommer och vi beklagar om regeringen skulle dra det här i långbänk ytterligare.
Men vi vet ju inte än om det är ett licenssystem regeringen kommer med.
– Nej, men vi är en stor majoritet som är intresserade av en sådan lösning, säger Ulf Nilsson.”