Rapport från årets Spelakademi, dag 1
avDet är när en annan deltagare i årets Spelakademi i Visby – en stad som troget bjuder oss närvarande på strålande vackert sensommarväder, varje gång – i en paus frågar mig ”Varför är du inte lika vass, frågvis och satirisk som förr?” som jag inser svaret: därför att tillställningen gradvis blivit mer verklighetsanpassad.
Jag har besökt Spelakademin i sjutton år i sträck nu, vilket gjorde mig till en de tre eller fyra verkliga veteranerna bland de nästan exakt 100 deltagarna i år. Och tänker jag tillbaka, minns jag den enorma intellektuella, politiska, åsiktsmässiga och teknologiska klyftan som skiljer Spelakademin 1997 från Spelakademin 2013. Då var ”hotet” från Internet ännu något formlöst vid horisonten, och ingen förmådde lyfta blicken; i stället var ”det officiella Spelsverige” – statliga, delstatliga och allmännyttiga spelbolag, friidrottsförbundet, välgörenhetsorganisationer med statsbidrag, några politiker, ett mindre antal tjänstemän från olika departement och så Lotteriinspektionen – på plats för att självbelåtet diskutera styckningsschemat för intäkterna från de svenska spelarna, som ju då inte hade några påtagliga alternativ utöver tyska klasslotterier som förmedlades brevledes, eller att på ett mera professionellt plan ge upp och flytta utomlands som till exempel Chris Björin.
I dag finns en helt annan insikt, och en begynnande ödmjukhet. Konkurrensen från professionella aktörer med sitt huvudkontor och sina servrar på andra håll i Europa, och tillgängligheten via nätet, har framtvingat en verklighetsanpassning från – nästan – alla håll. Nu finns det andra statliga regleringsmodeller som jämförelse, och som visar att det s.k. spelmonopolet har klara brister; Danmark är bara ett exempel.
Årets Spelakademi hade temat ”Den omtänksamma spelmarknaden”, och åtminstone några programpunkter sköt in sig på detta. Du hittar en rapport från dag 1 i min senaste Unibetkrönika på
och här följer ett litet urval bilder! De flesta av oss tog flyget från antingen Bromma eller Arlanda till Visby:
Moderator för andra året i rad var Katarina Hultling (i blått, vid podiet i mitten):
Petra Forsström, kanslichef vid spelbranschens etiska råd SPER, gav oss en dragning om oetisk reklam och fördelningen av de två miljarder kronor som årligen satsas i Sverige av spelbolagen:
Professor Hans de Geer höll i en exposé över svensk spelreklam genom tiderna, om människan som spelande varelse och om spelens utveckling:
Jessika Svensson, utredare vid Statens Folkhälsoinstitut, talade om genus och reklam samt spelreklamens roll när det gäller förebyggande av spelproblem:
Här en paneldebatt på scenen, med fr.v. Johan Lindvall, varumärkeschef för Svenska Spel; Nils Ekmark, varumärkeschef för ATG; Adam Svanell, journalist på SvD och medförfattare till boken ”Spela Lagom”; Kim Grahn, ordförande i Spelberoendes Riksförbund; Per Hultengård, vd för Tidningsutgivarna; och Gustaf Hoffstedt (M), den ende närvarande av våra 349 riksdagsledamöter:
Här en av ”omröstningarna” bland deltagarna, som skedde genom att hålla upp lappar: SAMTLIGA ansåg att nuvarande spelpolitik behöver ändras:
Och som avrundning en bild på det skickliga reggaebandet Safari, som underhöll oss under middagen den första kvällen:
Rapport från dag 2 kommer i mina Unibetkrönikor, så fort jag hinner!