Backgammon, Sicherman style!
avBakom varje spel i vilket pengar byter ägare ligger en utvecklingskedja. Texas hold’em som det spelas i dag är resultatet av en lång serie förändringar som införts i pokerspelets historia, inklusive till exempel att ha fler satsningsrundor än en enda, vilket slog igenom på 1840-talet. Och långt dessförinnan uppfanns själva konceptet att jämföra och utvärdera kombinationer av kort enligt en överenskommen skala, som i till exempel det en gång mycket utbredda europeiska kortspelet poch som finns beskrivet första gången 1441: helt enkelt poker i ytterst rudimentär form, varvid insatserna placerades på ett sådant här bräde:
Som synes ligger ett pochbräde långt ifrån modern pokerutrustning, men en gång i framtiden kommer även dagens bord och marker att stå på museer, tro mig…
Ett annat intressant spel i detta sammanhang är backgammon, med mångtusenåriga rötter i Mellanöstern. I augusti hölls för övrigt det 38:e världsmästerskapet nere i Monte Carlo, och som resulterade i att den nye världsmästaren blev Vjatjeslav ”Slava” Priadkin från Ukraina:
I fallet backgammon, en av cirka hundratalet varianter av spelet bräde som är känt världen över, kan man peka på ett specifikt utvecklingssteg som ligger till grund för det som modernt tävlingsspel: uppfinnandet av dubbleringstärningen.
Att ge spelarna ett verktyg för att kunna dubbla insatserna, vid behov flera gånger om, har i backspegeln visat sig vara det som i förlängningen förvandlade backgammon från att i det närmaste ha setts som en sysselsättning för pensionärer, till ett högstatusspel för societeten med stora turneringar och matchspel där rejäla belopp byter ägare.
Konceptet med att dubblera insatserna är vad gäller backgammonsläktingen ticktack känt sedan 1600-talet, men där följde höjningarna progressionen 1-2-3-4-5- osv; dubbleringstärningen som i stället bjuder på progressionen 1-2-4-8-16- osv uppfanns omkring 1925, sannolikt i New York, och av en i dag dessvärre okänd person. Hyllas bör hon eller han likafullt – utan dubbleringstärningen skulle backgammon inte haft VM-status i dag. Här är för övrigt en av de äldsta bilderna av ett parti backgammon med en dubbleringstärning, publicerad 1930 i The Olean (NY) Evening Times:
Men – utveckling och experimenterande pågår hela tiden i spelvärlden, ett tema som jag faktiskt berört tidigare här i Superbloggen. Vem vet vilken form av poker som kommer att dominera år 2070, hundra år efter det första WSOP??
Vill du spela backgammon på ett delvis annorlunda sätt, ska du få ett tips av mig här: gör det inte med vanliga tärningar, utan med Sichermantärningar!
Vad definierar då Sichermantärningar, uppfunna på 1970-talet av den amerikanske översten George Sicherman? Jo, de utgör det matematiskt enda existerande alternativa arrangemanget av prickar (heltal) på två sexsidiga tärningar, och som uppvisar samma distribution av resultat som två vanliga tärningar 1-6! Så här ser Sichermantärningar ut:
Här är den statistiska fördelningen av olika möjliga kast som de uppvisar:
Notera likheten med ett par vanliga tärningar: i bägge fallen är lägsta möjliga kastet 2 och högsta möjliga kastet 12; av de trettiosex möjliga olika kasten resulterar sex i resultatet 7; och så vidare. Studera utfallstabellerna, så kommer du att se att de resultatmässigt faktiskt är identiska.
Uppför sig då ett par Sichermantärningar likadant som ett par vanliga tärningar, när man spelar backgammon (eller något annat spel, som t.ex. Monopol)? NEJ! Ta en titt till på tabellerna, så ska du se att med ett par vanliga tärningar kan du slå dubbelt på sex olika sätt, från 1-1 upp till och med 6-6. Med ett par Sichermantärningar däremot kan du bara slå dubbelt på fyra möjliga sätt: 1-1, 3-3 (två olika) och 4-4. Dessutom kan du slå resultat som är omöjliga med två vanliga tärningar, som till exempel 8-4.
Intressant nog är det få människor som vet om existensen av Sichermantärningar; men de finns faktiskt kommersiellt producerade och tillgängliga i specialisthandeln, eller så får du märka om ett par av dina vanliga tärningar. Under alla omständigheter kan jag lova dig ett nytänkande och annorlunda sätt att spela backgammon på, när du gör det ”Sicherman style”!