Startsida / Inlägg

Bridge och vira – en affär för Lotteriinspektionen?

av Dan Glimne

Charles de Talleyrand

”Kan ni inte spela kort, unge man? Vilken fruktansvärt tråkig ålderdom ni kommer att få!”

[Den franske diplomaten Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord, 1754-1838, till en yngre kollega]

 

Häromdagen – se tidigare här i Superbloggen – tog jag upp vilka spel du kan bli officiell världsmästare i. Nu har också denna fråga väckts; vilka kortspel är det egentligen legalt att arrangera ett svenskt mästerskap i?

Det är vännen Ola Brandborn som i sin blogg, på

http://kackalorum.se/2013/09/23/tva-anmalningar-till-lotteriinspektionen/

och

http://kackalorum.se/2013/09/24/mer-om-li-anmalningarna/

skrivit om hur han nu till Lotteriinspektionen har anmält både Casino Cosmopol och Svenska Viraförbundet för illegalt spel. Som Brandborn understryker görs detta på intet sätt av elakhet, utan helt enkelt för att få prövat var gränserna går i detta mischmasch av lagtolkningar rörande poker och andra kortspel som vi har och vilka går ända tillbaka till 1930-talet. Jag har själv skrivit om dessa tidigare, inte minst i det avsnitt i Pokerhandboken som handlar om lagen och skattmasen. (I dag, efter att mycket hänt på området de senaste åtta åren, skulle det kapitlet få revideras rejält inför en hypotetisk ny upplaga.)

En intressant effekt detta tilltag av Brandborn har haft, är att LI nu i eftermiddags hört av sig till mig och bett att skyndsamt få införskaffa exemplar av mina alster ”Kortspelsguiden” samt den betydligt mer omfattande ”Kortspelshandboken”. Eftersom vira finns beskrivet i den senare boken ska jag självfallet bestå dem med bägge.

(Det är för övrigt inte första gången LI vänt sig till mig i liknande sammanhang. För några år sedan, efter ett polistillslag mot en invandrarklubb i en mellansvensk stad, hörde de av sig för att få veta vad ett visst kortspel – som hade avbrutits i lokalerna – gick ut på och om det handlade om pengar normalt; tack vare Skandinaviens största samling av böcker om spel och gambling, över 2200 stycken, kunde jag gräva fram och ge dem saklig information på den punkten.)

Även om några medlemmar i Bridgeförbundet (som samarbetat med Cosmopol i den kombinerade poker/bridge-tävlingen Guldskvadern) tagit illa upp – se bland annat

http://www.svenskbridge.se/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?57773.100#post_58222

anser jag nog ändå att Brandborns initiativ är mycket intressant. Läs gärna hans egna inlägg och resonemang via länkarna ovan! Och, vilket är viktigt, i förlängningen har detta bäring på pokerspelets framtida juridiska ställning. Om den vägen går via LI-anmälningar och ”trycktestningar” av även killeturneringar och SM i Magic the Gathering och annat, så må det så vara. En modernare lagstiftning kan inte födas fram utan viss vånda – och hur det går ska jag förhoppningsvis kunna återkomma till här!

P.S. Hovrätten för Västra Sverige har nu till synes slutligen avgjort de frågor som återstod efter HD:s utslag i det omskrivna Grebbestadsmålet. Den ene av arrangörerna, J., dömdes för dobbleri till futtiga 40 dagsböter à 50 kronor (alltså i princip minimistraff) för anordnande av det kontantspel som förekom i lokalen; böterna anses dessutom verkställda i och med den frihetsberövning under tre dygn han utsattes för vid gripandet. Vad beträffar den andre arrangören, G., har jag inte läst den domen men misstänker att den är lika mild den. Dock, vilket ska understrykas, prövades aldrig Grebbestadsmålet gentemot Lotterilagen varför en del frågetecken återstår. Ett stort tack till B.A. som uppmärksammade mig på detta!

byline