Startsida / Inlägg

En lokal spelskandal??

av Dan Glimne

Av olika skäl hade jag i förmiddags vägarna förbi Stadshotellet i Katrineholm – och där, i foajén vid ingången till restaurangen, hänger inom glas och ram vad som ser ut som ett exemplar av Mariestadsposten från den 14 mars 1932:

AA MARIESTADSPOSTEN 1932

Samtalsämnet för dagen i Mariestad sägs ha varit en nyligen uppdagad skandal i ett tombolalotteri, och under den braskande rubriken inleds löptexten så här:

”När det vid lördagens lotteri stod klart att ingen vunnit första pris, trädgårdsmästare Bladhs flerfaldigt guldbelönade fruktkorg, blev församlingen högljudd och hotfull. Folkmassan trängde in i lotteriföreningen Fyrklöverns lokaler där man påträffade slöjdinspektris Lotten Björk som försett sig utav godsakerna i den utlovade korgen. […]”

’Lotten’ Björk? Trädgårdsmästare ’Bladh’? En sådan bild föreställande vad som påstås vara säckvis med nitlotter? Och – senare i löptexten – en poliskonstapel ’Bovén’ omnämnd? Hm, känns mera som ett roande påhitt av ett tryckeri eller av släktingar till redaktionen bakom Grönköpingsposten, än en äkta dagstidning från anno dazumal med nyheter om ett blygsamt lokalt spelfiffleri…

byline
 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB