Startsida / Inlägg

Påverkade Lina det norska valet?

av Simon ”Dybban” Lindell

Lina skrev ett blogginlägg för någon vecka sedan om att hon hade träffat en norsk politiker i Barcelona. Himanshu Gulati är ordförande för Fremskrittpartiets Ungdom och kandiderar in till stortinget.

Framför allt är han för en legalisering av poker vilket så klart får många av oss att hysa intresse för karln. Lina verkade imponerad.

”En mycket sympatisk man och ett himla bra driv så det blev mycket intressanta diskussioner om likheterna (och olikheterna) mellan Sverige och Norge” skrev hon bland annat.

Hade vi pokerspelare som läser detta varit norrmän hade han och partiet antagligen fått många av våra röster efter den bloggposten.

Så hur gick det i valet då? Jodå, det mesta talar för att Fremskrittspartiet för första gången i historien hamnar i regeringsställning tillsammans med Höyres, som är det största partiet i högerblocket, och kanske fler stödpartier. Kanske har vi många norska läsare också? Kanske ligger Lina bakom norsk historia? Det är höjt i dunkel hur mycket Olofsson påverkade det norska valet.

Borde vi jubla? Det är jag inte rätt man att svara på. Men jag kan konstatera att jag personligen aldrig hade röstat på Fremskrittspartiet. Det är lätt att förblindas av enstaka sakfrågor som man håller med ett parti om. Men jag tycker att man som väljare har en skyldighet att tänka större än så. Tänka längre än till personlig vinning i en enstaka sakfråga. Se helheten.

Fremskrittspartiet (Frp) är ett högerpopulistiskt parti som Sverigedemokraterna ser upp till. De har i sitt senaste utkast till ny invandringspolitik bland annat föreslagit språktest för 4-åringar och att invandrare måste arbeta och betala skatt i Norge i 10 år innan de får bli medborgare. SD har som sitt stora mål att göra Frp:s resa. Det vill säga släta ut de hårdaste kanterna, göra sig mer rumsrena och samtidigt möjliga för en större massa väljare.

För fyra år sedan sa Norges blivande stadsminister, Höyreledaren Erna Solberg, så här om ett eventuellt regeringssamarbete med Frp.

– Det vore oansvarigt.

I dag har vinden vänt. Och det låter så här:

– Vi är oeniga om ganska mycket. Men jag tror att det går att nå en enighet.

Nu är chanserna goda för Frp att få en ministerpost.

Hur det här valet kommer att påverka norsk spelpolitik vet jag inte. Kanske har Dan ett intressant utlägg om det? Förmodligen händer väl ingenting under den kommande mandatperioden i alla fall. Det vore en skräll av bibliska mått.

I Sverige kan jag konstatera att spelmonopol-frågan inte är så parti-politisk. Jag tror att det finns olika uppfattningar i samtliga partier, men de flesta partier har gått ut med att de vill ha en ändring till en mer liberaliserad spelmarknad och ett licens-system. Alla utom två.

Vad jag vet är det bara Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som inte har bestämt sig för vad de tycker i frågan.

Det finns alltså ingen anledning att rösta högerpopulistiskt, eller långt till vänster heller för den delen, om man vill ha en mer liberal spelpolitk i Sverige…

byline.png
  • Tjänstgörande sportredaktör: Fredrik Pettersson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB