Startsida / Inlägg

Ett bettingspel i samlingarna

av Dan Glimne

Medan jag håller på med att iordningställa bildsvepet från spelmässan i Essen i helgen som gick – ni som följer mig på Twitter har redan fått några smakprov därifrån – så har jag av olika skäl samtidigt rotat lite i mitt spelarkiv. Där hittade det här bettingspelet som jag inhandlade för några år sedan på en loppmarknad i London, och som det kan vara kul att delge alla spel- och gamblingintresserade läsare:

AA HANDICAP RACE GAME KARTONG AA HANDICAP INNEHÅLL

Spelet är tillverkat omkring 1950 av det brittiska företaget Reliable. Inga regler eller någon annan utrustning än vad som ses på bilderna medföljde när jag kom över spelet, men hur det fungerar är inte svårt att räkna ut: man får plocka fram någon form av marker och satsa genom att placera ut dem på den spelplan som finns på insidan av kartongen, på en eller flera av hästarna, och sedan snurrar man på spinnern och har man satsat på kusen där pilen så småningom stannar (mekanismen i gedigen plåt fungerar förvånansvärt bra för att vara över ett halvsekel gammal) vinner man enligt de satta oddsen. Ju högre odds, desto mindre sektor finns förstås för pilen att stanna inom.

Att ”the Handicap Race Game” lika gärna går att spela bland vuxna gamblers om riktiga pengar, och där någon håller bank eller deltagarna turas om att göra det, behöver knappast påpekas. Ett kul inslag i mina samlingar – och nej, min vän Hatten, det är inte till salu… 😉

AABYLINE DAN
 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB