Startsida / Inlägg

Ett tärningsspel från senmedeltiden

av Dan Glimne

Eftersom Superbloggen tar Sveriges bredaste grepp över ämnet spel, från lagstiftning och politik – inom kort ämnar jag upplåta högintressant utrymme åt en gästskribent vars namn och bakgrund inom de ämnena kommer att få er att respektfullt lyfta på ögonbrynen! – och till såväl färska pokernyheter som historik och personliga reflektioner, kan det vara på sin plats att visa upp en bild som en god vän till mig, Anders N., nyligen tog inne på Rundale slott i Lettland:

Gluckshaus Rundale Slott 1800

”Är detta ett spelbord?” frågade han nyfiket, och det kunde jag bekräfta – samt upplysa honom om vilket. Brädet ovanför, infällt i ett spelbord från omkring år 1800, är till för hasardspelet Glückshaus (ungefär ’Lyckans hus’ på tyska) som härstammar från senmedeltiden och sannolikt under ett århundrade eller två, framförallt på 1600-talet, var Europas mest spelade tärningsspel om pengar.

Glückshaus är känt i flera varianter, men reglerna till en av de vanligaste (för lämpligen 3-8 personer) lyder så här:

Alla förser sig med förslagsvis 7 spelmarker (mynt, sedlar…) var. Bestäm vem som börjar. När det är din tur slår du en gång med två tärningar och ser vad resultatet blir:

3-4-5-6 och 8-9-10-11: Om motsvarande fält är tomt, lägger du dit en av dina marker. Om det redan ligger en spelmark där på motsvarande fält, tar du den marken och lägger i din hög – du har vunnit den.

7: Lägg en av dina spelmarker på detta fält, oavsett hur många marker där redan ligger.

2: Otur! ALLA spelmarker, på samtliga fält, tas ur spel så att samtliga spelfält blir tomma.

12: Jätteflax! Du får ta samtliga marker, på samtliga spelfält inklusive 7:an, och lägga i högen framför dig.

Till slut återstår bara en spelare som har marker kvar, efter att alla andra blivit av med sina. Han eller hon har då också vunnit alla de spelmarker eller mynt/sedlar som i det ögonblicket ligger på spelbrädet. De marker som tagits ur spel (efter att en eller flera spelare slagit en tvåa) fördelas därefter medsols bland spelarna, en och en med början på vinnaren av partiet, så långt de räcker och om så behövs under flera varv bordet runt.

Det klassiska gamblingspelet Glückshaus håller än i dag, och går alldeles utmärkt att spela på kvarterskrogen med två vanliga tärningar, mynt/sedlar, samt ölunderlägg som ni numrerar och placerar ut. Här är för övrigt ett vackert handgjort Glückshausbräde, uppritat efter en medeltida förlaga om du nu skulle känna dig inspirerad att göra något liknande:

GLUECKSHAUS

Och slottet Rundale någon timme eller två med bil/buss från Riga är tydligen, enligt vännen Anders N., väl värt ett besök i största allmänhet:

RUNDALE SLOTT

Om någon annan läsare har en intressant egentagen bild på något historiskt spel, så är jag nyfiken!

byline
 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB