Startsida / Inlägg

Fyra annorlunda sätt att få ihop en pokerhand

av Dan Glimne

Uppfinningsrikedomen inom spelandet är till synes oändlig – och här är fyra annorlunda sätt för dig att få ihop en pokerhand på!

Denna billiga plastsnurra köpte jag i en butik i Hongkong för några år sedan. Fem små stålkulor sätts i rotation i den genomskinliga burken som du har på ett bord, och stannar så småningom på de markerade spelkorten under vilka det sitter miniatyrmagneter. Två eller flera av stålkulorna kan alltså hamna på samma kort!

AA POKER MAGNETSNURRA

Denna anordning, varumärkesbenämnd ”Poker Spinerette” och tillverkad på 1950-talet, var till salu på eBay för några år sedan. Här sätter du snurr på de fem roterbara skivorna, varefter de saktar ned och ”låser” sig så att de bildar olika kortkombinationer framför de olika deltagarna som sitter runtom anordningen. Självklart ska alla ha lagt en insats före varje snurr!

AA POKER SPINERETTE

Och den här saken, egentligen fem udda sexsidiga tärningar uppträdda på en stav, inhandlade jag på Internationella spelkortssamlarförbundets årsträff förrförra året. Bara att ge dem en ordentlig snurr, och så mitt under rörelsen sätta ned anordningen på bordet och se vilken kombination du får!

AA POKERSNURRA

Slutligen så detta spel, ”Play 5”, uppfunnet av Roger Yanagita och självpublicerat 2011, och vilket inspirerats inte bara av poker utan också av Alfapet/Scrabble: det gäller att placera dina kortbrickor på smartast möjliga sätt på spelplanen så att du får ihop ”händer” som ger höga poäng, och dessutom drar fördel av bonusrutorna på spelplanen!

AA POKERALFAPET

Och det finns mer i samlingarna…

byline
 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB