Mera om vira, poker och Lotteriinspektionen:
avJag ska återknyta till inlägget nedan, om att klassikern vira – utövad i Sverige sedan två århundraden – nu hux flux av Lotteriinspektionen klassats som ett olagligt spel. Den som vill kan ta del av LI:s officiella skrivelser i ärendet, genom att gå till
http://www.lotteriinspektionen.se/sv/Aktuellt1/Postlista/
och där rekvirera ett skriftligt utdrag. Viraärendet har diarienummer 13Li5799 och det är skrivelsen ”Erinran om Lotterilagens bestämmelser” från datumet 2013-10-31 som du vill ha tag i.
Man baxnar faktiskt. Vad väntar härnäst? Förmodligen kan LI:s stränga bedömning även appliceras på kille, som vi i Sverige utövat i snart tre århundraden. Hade dagens LI funnits då, hade med all säkerhet Carl Michael Bellman fått skaka galler.
Ett annat intressant dokument via LI:s webbsajt finns på
och där Lotteriinspektionen reder ut skillnaden mellan ”lotteri” (kräver tillstånd, annars är det illegalt) och ”tävling” (fullt legalt, utan att tillstånd från LI behövs). Under avsnittet 2.2 finner man följande högintressanta formulering, när LI:s jurister slår fast vad som är vad när lotteri- och tävlingsinslag blandas med varandra:
Enligt praxis är ett arrangemang totalt sett att anse som ett lotteri om prestationsmomentet tidsmässigt är före slumpmomentet, medan det ska anses som en tävling om slumpmomentet är före prestationsmomentet.
Det låter enligt mitt förmenande som den perfekta definitionen på en giv i hold’em eller Omaha, för att ta snarlika exempel: först kommer slumpmomentet (utdelningen av hålkorten), sedan prestationsmomentet (hur spelar jag mina hålkort?), sedan en ny omgång slump följt av ett prestationsmoment (floppen), osv. Alltså borde en pokergiv kunna definieras som en tävling, i och med att varje slumpmoment följs av ett nytt prestationsmoment.
Kanske dags att hänvisa till dessa LI:s riktlinjer i nästa domstolsfall? Håkan Hallstedt, kommentarsfältet nedan är vidöppet och välkomnar din on-the-record-input!