Startsida / Inlägg

Framtiden är här – igen

av Dan Glimne
BILD INTERAKTIVA KORT

Framtiden har en ovana att ständigt lura om hörnet. När jag bläddrar i senaste numret av Leksaksrevyn, branschorganet för svenska spel- och leksakshandlare, ser jag ovanstående notis… och fastnar för den avslutande formuleringen: ”Det blir ett nytt sätt att spela på: interaktiva kort, sammankopplade med smarta telefoner och läsplattor.”

Hu. Det är inte utan att man snart känner sig totalt överkörd av modern teknologi.

Jag är i och för sig inte obekant med fenomenet ”interaktiva spelkort”, utan har sett ett antal varianter av sådana tidigare på olika mässor och i andra sammanhang. En av de oskyldigare kunde belgiska Carta Mundi – världens största tillverkare av spelkort av allehanda slag – visa upp på Essenmässan förrförra året: kort som kunde läsas av en videokamera med tillhörande mjukvara och därför lät en göra olika saker, som till exempel att flyga genom ett fantasilandskap genom att vicka hit och dit på kortet i luften så att man undvek olika hinder:

CARTA MUNDI INTERAKTIVA KORT

Men jag har också sett betydligt sinistrare versioner av ”interaktiva spelkort”, som till exempel dessa från kinesiska tillverkaren AKK Technology vilka fanns utställda på ICE-mässan i London 2011:

BILD AKK-FUSK 2

Där var korten – i en till synes helt ordinär kortlek – elektroniskt och totalt osynligt kodade, vart och ett, så att ett föremål som såg ut som en vanlig mobil kunde ligga på pokerbordet och ”läsa av” och displaya vilka kort som redan delats ut, samt vilka kort som låg och väntade därnäst i leken på att få delas ut på flopp, turn och river…

Om det är i något ögonblick i pokersammanhang som jag känt iskalla kårar längs ryggraden, så var det just där och då. Det var en skrämmande uppvisning i hur försvarslös man kan bli, när andra och samvetslösa individer tar till teknologiska resurser som de flesta inte ens vet om existerar. Och dessa kräver inte heller en mobilliknande avläsare: det skulle inte vara några problem att bygga in motsvarande i ett par (sol)glasögon med tjocka bågar, och mikroskopiska LED-lampor på insidan som kan visa information i kod. Och med ovanstående teknologi tillgänglig rakt över disk sedan tre år tillbaka, vad tror ni oddsen är på att den någonstans i världen används i ett cashgame, just nu??

Säkert kommer Hasbros och Carta Mundis samarbete ovan att resultera i kul sällskapsspel med häftiga funktioner, som att iPaden vid sidan om spelplanen då och då vaknar till liv och serverar upp en underhållande videoslinga eller ett extra spel-inuti-spelet, eller vad det nu kan bli. Men därbakom, utifrån dunklet, känner jag lite otrevligare vindar som får mig att hålla hårdare om plånboken.

AABYLINE DAN
 • Tjänstgörande sportredaktör: Andreas Lagnelius
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB