Startsida / Inlägg

Världens mest kända golfhustle?

av Dan Glimne
MONTAGUE 3

Golf, har den berömde sportskribenten Grantland Rice sagt, är ”20% mekanik och teknik, medan resterande 80% är filosofi, humor, tragedi, romantik, melodram, sällskap, kamratanda, jäkelskap och konversation.”

Det ligger nog många korn av sanning i den kommentaren. På Aftonbladets pokersidor läser jag om hur Phil Ivey tydligen vunnit motsvarande över en miljon kronor på ett golfvad:

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/poker/article18407177.ab

… vilket osökt får mig att tänka på en av golfens verkligt legendariska hustlers och vadslagare, nämligen den man som gick under namnet John Montague – med smeknamnet “Mysterious”, eftersom ingen visste varifrån han kom plus att han själv aldrig pratade om sin bakgrund och så gott som alltid vägrade låta sig fotograferas. Bilden ovan utgör ett av de sällsynta kända undantagen.

Men spela golf, det kunde han! Montague – vars riktiga namn var LaVerne Moore, efterlyst på amerikanska östkusten för väpnat rån – dök upp i Kalifornien i början av 1930-talet, och skaffade sig snart nog ett antal vänner i Lakeside Golf Club. Den banan låg inom skotthåll för inte mindre än tre av dåtidens stora filmstudior, och hade följaktligen en A-medlemslista bestående av dåtida filmcelebriteter, författare och producenter.

Montague var jovialisk, trevlig, konversant… och villig att slå vad om i princip allt som hade med golf att göra. Och inte nog med det, han vann så gott som alltid sina vad, hur osannolika de än tedde sig. Chippa en boll rakt ned i ett drinkglas från tre meters håll? Inga problem. Få iväg en golfboll tre kvarts engelsk mile, över 1200 meter, med bara fem slag? Visst. Placera en tändsticksask ovanpå huvudet på en cockerspaniel och sedan fyra iväg den med en klubba? Hunden sägs inte ens ha blinkat. Ytterligare ett omtalat vad skedde på Fox Hills Country Club, där Montague – utmanad om saken – med sin golfboll sköt ned en fågel som satt på en kraftledning. Och det på 150 meters håll!

Men det golfvad som gjort Montague mest berömd inträffade 1934, i en enhålsmatch (!) mot den kände filmstjärnan Bing Crosby. Och Crosby var definitivt inget blåbär, utan en framstående golfare som hade tävlat i både US Amateurs och British Amateurs Championship. Året 1934 blev Crosby utmanad av Montague i en regelrätt match över 18 hål… och förlorade, med minsta möjliga marginal.

Om det fanns något som Crosby hatade, så var det att förlora en golfmatch; och om det fanns något han hatade ännu mera, så var det att förlora pengar på samma match. Medan Crosby inne i klubbhuset på Lakeside och inför ett antal medcelebriteter motvilligt räckte över dollarsedlarna klagade han högljutt över den otur han precis haft. Det fick Montague att nonchalant svara: ”Bing, jag skulle kunna fixa av dig utan några golfklubbor; allt jag behöver är en kratta, en spade och ett basebollträ.”

Crosby borde ha vetat bättre, men kunde inte motstå frestelsen: han gick med på ett vad om saken, kvitt eller dubbelt. (Enligt en annan källa sägs dock vadet enbart ha handlat om fem dollar.) Montague gick bort till sin bil där han ”råkade” ha den nyss omnämnda utrustningen i bakluckan – enbart det borde ha fått Crosby att ögonblickligen backa ur – och kom tillbaka med den.

På hålet slog Crosby par fyra med en normal drive, en chippning och två puttar; sedan var det Montagues tur.

Denne slog bollen sanslösa över 300 meter med basebollträet, ned i en sandbunker, använde sedan spaden för att slå bollen vidare därifrån och till ett läge bara två och en halv meter från hålet, varpå han ställde sig på alla fyra och använde krattan som en biljardkö för att stöta bollen i hålet för en birdie.

”Det räckte för mig”, kommenterade Bing Crosby efteråt. ”Jag återvände till klubbhuset för att åtnjuta lite trevligare stämning.”

Ironiskt nog ledde detta berömda vad mot Crosby i förlängningen till att tidningarna började uppmärksamma Montague/Moore mot hans vilja, samt publicera smygtagna bilder, vilket så småningom gjorde att östkustpolisen fick upp spåret och såg till att ställa honom inför rätta. Det innebar givetvis i praktiken slutet för hans karriär.

Men som hustler dessförinnan har han gått till golfhistorien…

AABYLINE DAN
 • Tjänstgörande sportredaktör: Andreas Lagnelius
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB