Startsida / Inlägg

Berättelsen om Absolute Pokers uppgång och fall

av Dan Glimne

BEN MEZRICH STRAIGHT FLUSH

På rutten London-Hongkong i förra veckan inhandlade jag på Heathrow den relativt nyutkomna boken “Straight Flush” av Ben Mezrich, om pokersajten Absolute Pokers tillkomst, uppgång och slutliga fall – och även om den har några brister klassar den definitivt i kategorin läsvärd.

Ben Mezrich har tidigare flirtat med gambling i de föregivet dokumentära böckerna ”Bringing Down the House” – sedermera filmad av Hollywood under titeln ”21” – och ”Busting Vegas”. Bägge handlar om team och individer som (även i verkligheten) tog kasinona i Las Vegas på miljondollarbelopp i blackjack. Sanningshalten i bägge har dock varit föremål för diskussion, och personer som avporträtterats i dem har efteråt och i vissa delar beskrivit dem som ’överdrivna’ och ’halvsanna’.

Det är alltså med viss reservation man bör ta del av berättelsen om hur sex grabbar på universitetet i Montana gradvis förvandlade sitt en-gång-i-veckan-parti till ett onlinepokerimperium som omsatte miljoner och åter miljoner dollar. Ingen av dem var någon matematik- eller datorprogrammeringsexpert, men alla kunde de räkna ut hur – längs slingrande vägar – man borde grunda ett företag för att kapitalisera på den just då runt millennieskiftet begynnande nätpokerboomen. Deras naivitet får dock understundom läsaren att häpna. (”Is this even legal?” ”Sure, why not?”)

Färden går via Sydkorea, där de hyr in ett mjukvaruföretag, via Dominikanska republiken där de blir av med halva startkapitalet när en halvskum bank går under, och via Kanada där myndigheterna lägger sig i verksamheten eftersom legaliteten för nätgambling är ”temporarily unclear”. Deras fasta bas blir så småningom Costa Rica, ett ställe som även det inrymmer en hel del lokala faror.

KORTHUS 2

Mezrich skriver mycket underhållande, även om man då och då får känslan av att han är lite väl mycket för att förbättra konversationer han aldrig hörde, höja sex- och stämningsfaktorn på partyn han aldrig tog del av, pumpa upp thrillerkänslan i de dollarmängder som vällde in, och tona ner de tveksamma sidorna hos vissa av bokens karaktärer som kaaanske gjorde sig skyldiga till att runda lagboken här, och kompromissa med den allmänna moralen där, på sin väg mot toppen. Den stora fuskskandalen med ”super user accounts” på Absolute Poker glids också över lite väl flyktigt, och får både oklara och otillfredsställande konturer.

Genomdrivandet av UIGEA-lagen 2006 i USA blev ett enormt streck i räkningen för Absolute Poker, som just då stod ett tuppfjät ifrån en börsintroduktion som skulle ha gjort grundarna till miljardärer. I stället kom den händelsen att utgöra början till slutet, som kom i och med ”Black Friday” i USA och resulterade i diverse fängelsedomar men också självvald exil utomlands – i ett fall – för de sex grabbarna från Montana.

Så inhandla gärna boken, slå dig ned i favoritfåtöljen och njut av en spännande berättelse och Ben Mezrichs välsvarvade prosa… men ha samtidigt gärna saltkaret inom räckhåll, det skadar inte.

byline
 • Tjänstgörande sportredaktör: Andreas Lagnelius
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB