Startsida / Inlägg

En Calcutta-auktion i poker

av Dan Glimne

BILD A DELTAGARE

I går deltog jag i en privat anordnad pokerturnering ”någonstans i Stockholm”, med tillhörande middag av bättre slag. Självklart är inte detta rätt forum för att gå igenom deltagarlistan med de inbjudna, men det var både glädjande, trevligt och upplyftande att befinna sig i sällskap med ansenliga delar av den svenska pokereliten! Tillställningen började redan klockan 12.00 med 29 startande; dessvärre rök jag någon gång under kvällen och före ITM, då jag reraisade all-in med 7-8 i hjärter och synades ned av värdens A-K, men angenämt nog träffade först 10-9-7 på floppen, samt ännu en 9:a på turn… för att så dras ut av ett obehagligt ruteress. Ständigt dessa ess på rivern.

BILD A SPECIALMARKER

Hur som helst hade värden beställt en skräddarsydd uppsättning marker att spela med, och det var en kul gest. Kanske borde alla seriösa pokergäng ha egendesignade marker, dels för trivselns skull, dels som antifuskåtgärd i en situation där måhända någon enstaka inbjuden gäst – självklart dock inte i går – skulle kunna frestas till att ta med egen ”ammunition” om bara standardmarker används?

Av intresse var den spelarauktion som i går föregick turneringen, och som jag nu beskriver här nedan. Den var baserad på det s.k. Calcutta-formatet som använts inom golfen i långt över ett århundrade, och även förekommer flitigt i t.ex. backgammonturneringar i dag. Bakom namnet sägs ligga att detta auktionsformat uppfanns just i Calcutta i Indien, under den brittiska kolonialtiden på 1800-talet.

Kortfattat uttryckt tillgår en Calcutta så att varje deltagare en och en i turordning (och före turneringsstarten) ”bjuds ut” på auktion, där vem som helst av de närvarande får bjuda. Om låt oss säga Chris Björin, Sofia Lövgren och Johan Storåkers deltog i en turnering och du var med, skulle du kunna bjuda på dessa. Den som bjuder det högsta beloppet, har ”vunnit” den spelaren.

Varje vinnande belopp för en deltagande spelare slantas upp kontant till den som administrerar det hela, och pengarna läggs i en pott. Om en spelare som du bjudit högst på och vunnit sedan vinner själva pokerturneringen, vinner du 60% av den potten. Har du spelaren som kommer tvåa, vinner du 25% av potten; och kommer ”din” spelare trea, vinner du 15% av potten.

Du får givetvis bjuda på dig själv, på samma premisser, när ditt namn är uppe till auktion! Skulle någon annan bjuda över och ”vinna” dig, hade du i går rätt att köpa in dig för ¼ av det belopp som han eller hon vann dig för, genom att betala till den personen, och på så sätt vara med. Andra procentsatser än de ovanstående går givetvis också att använda. Det bör påpekas att självklart ligger det ett visst mått av skicklighet i att bedöma vad olika deltagande spelare är värda, när det gäller deras respektive chanser att ta hem turneringen!

Självklart får du bjuda på (och även vinna) flera olika spelare under Calcutta-auktionen, för att öka dina chanser. De vinnande beloppen i går varierade mellan 600 och 1900 kronor, kan jag upplysa om. Själv gick jag för 1200 kronor till en trevlig dam, och slantade upp 300 till henne för att köpa in mig i mig själv; jag får gentlemannamässigt be henne om ursäkt här, för att det inte blev någon utdelning på den insatsen… 🙂

AABYLINE DAN
 • Tjänstgörande sportredaktör: Andreas Lagnelius
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB