Startsida / Inlägg

Mahjong (del 1) – världens största gamblingspel

av Dan Glimne

MAHJONG GENREBILD BRICKA

Då har det blivit dags att inleda den utlovade serien inlägg om mahjong, här i Superbloggen! Och det första jag tvingas göra är att rätta till en vida spridd missuppfattning här i Västvärlden, och understryka att det riktiga mahjongspelet INTE är detsamma som den ”patiens” många har på sin dator, surfplatta eller mobil:

MAHJONGPATIENS

Jag har för länge sedan tappat räkningen på alla de personer som sagt till mig: ”Åh, mahjong, det brukar jag spela på min dator!”

”Nej”, är det min uppgift att svara tålmodigt, ”det brukar du inte alls.”

Vill du se ett riktigt, äkta ’vardagsparti’ med mahjong, med fyra kinesiska spelare som vet vad de gör? Gör då så här: innan du läser vidare, klicka på länken nedan och studera klippet på YouTube. Det tar cirka fyra minuter från att de börjar blanda brickorna, och fram till att pengar byter ägare. Jag filmade det för några år sedan i Hongkong, uppe på Kowloonsidan på en tvärgata till Shanghai Street. Faktum är att de sitter utomhus och spelar, på trottoaren! Studera deras brickhantering och njut:

BILD STREET GAME HK

http://www.youtube.com/watch?v=qzcmCvOM2KY

Intressant nog har min film visats över 50 000 gånger, vilket säger något om spelets popularitet. Reglerna de spelar efter där är s.k. Shenzhen rules, men ämnet regelvarianter ska jag återkomma till här i serien av inlägg!

Det du bevittnar i klippet ovan är alltså ETT av alla de miljontals partier som spelas varje dag, i världens största spel om pengar mano a mano – alltså när man inte räknar med lotterier, som ju ’spelas’ mot en tämligen ansiktslös arrangör. Man räknar med att 700 miljoner människor här på planeten spelar mahjong: eller, uttryckt med andra ord, att på var och en som utövar poker går det mer än tio gånger så många som spelar mahjong. Enbart de siffrorna – samt att de pengar som byter ägare varje dygn i mahjong överträffar Monacos statsbudget – gör att man bör ha den största respekt för mahjong. ”It is a game for blood”, som engelsktalande kineser säger med viss förtjusning.

BILD MJ BLOD

I Japan finns över 25 000 mahjongklubbar, varav långt över hälften antingen ägs av, eller betalar ’avgifter’ till, yakuza – den japanska maffian. Och enbart i Hongkong finns det över 300 mahjongklubbar:

BILD KLUBB HK A BILD KLUBB HK B BILD KLUBB HK C BILD KLUBB HK D BILD KLUBB HK E

För den vanlige västerlänningen är det svårt att inse att mahjong genomsyrar såväl den japanska som den kinesiska kulturen, i reklam, politik, kulturella referenser och annat på ett sätt som får poker här att framstå som något obskyrt uddaintresse för nördar enbart:

BILD MJ REKLAM JULGRAN MED MAHJONGBRICKOR 2 BILD CHOKLAD BILD MJ REKLAM B

Det spelas inte bara om pengar, utan även i ’klädversion’ i japanska TV-shower:

STRIP MAHJONG

… och mahjongfilmer är en vedertagen egen genre inom såväl Japan, som Hongkongs motsvarighet till Hollywood:

BILD FILM A MAHJONG HEROES BILD FILM C BILD FILM D

Det är inom den kinesiska kulturen tradition att erbjuda mahjong i samband med bröllop och andra familjehögtider, givetvis både med och utan insatser, så till den grad att det anses oartigt att inte göra det! Där kan man tala om att poker ligger i lä…

BILD MAHJONG BRÖLLOP

Därmed hoppas jag att ni inledningsvis fått en form av rättvisande bild av detta spel, som är mer än tio gånger så stort som poker!

AABYLINE DAN
 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB