Startsida / Inlägg

Frågesporten – de rätta svaren!

av Dan Glimne

Då är det dags att leverera rätt svar, och några kommentarer, till det inlägg ”Vem vill bli spelmiljonär?” som jag hade här för en vecka sedan!

Fråga 01 – rätt svar är A, hej knekt. Detta barnspel torde de flesta som växer upp i Sverige komma i kontakt med. Intressant nog är hej knekt en svensk uppfinning, och inte en speciellt gammal sådan; sannolikt tillkom det runt 1960. De övriga svarsalternativen på denna enkla inledande fråga var givetvis helt tagna ur luften.

Fråga 02 – rätt svar är D, Viktor Blom. Kommentarer är egentligen överflödiga, ”Isildur1” torde vara ett av onlinepokervärldens mest kända nicks…

Fråga 03 – rätt svar är B, blackjack. Filmen ”21” är baserad på en dokumentärroman av Ben Mezrich, och handlar om hur ett gäng smarta studenter vid MIT plockar ett antal kasinon i främst Las Vegas på miljonbelopp i blackjack, genom sofistikerade korträkningsmetoder och teamwork.

Fråga 04 – rätt svar är B, sju sang. Undantar man finesser som dubbling och redubbling är sju sang det högsta formella budet i bridge, och innebär att man spelar utan trumf (sans atout, som förvrängts till ’sang’ på svenska) samt att den sida som avger budet utöver den s.k. boken (de grundläggande sex sticken) ska ta ytterligare sju stick, dvs samtliga tretton möjliga stick i den given.

Fråga 05 – rätt svar är C, Planet Poker. Detta världens första onlinepokerbolag hade redan efter införandet av UIGEA-lagen 2006 lagt ned sin verksamhet vad gällde spel om pengar, och var således inte inblandat i Black Friday 2011.

Fråga 06 – rätt svar är A, Lady Gaga. Denna sångerska, vars riktiga namn är Stefani Germanotta, fick 2008 en hit med låten ”Poker Face”.

Fråga 07 – rätt svar är D, vändåtta. Av de fyra listade alternativen är det kommersiella kortspelet UNO – uppfunnet av den amerikanske f.d. frisören Merle Robbins – närmast släkt med vändåtta, som i sin tur tillhör den s.k. stoppgruppen inom kortspelen. I USA spelas för övrigt vändåtta under namnet ”Crazy Eights” samt ”Swedish Rummy”, och det finns dussintals besläktade spel i olika europeiska länder!

Fråga 08 – rätt svar är C, Richard M. Nixon. Som jag berättat om redan i Pokerhandboken finansierade han sin första politiska kampanj hemma i Kalifornien 1947 med de omkring 6000 dollar han spelade ihop på fritiden under sin militärtjänstgöring i andra världskriget.

Fråga 09 – rätt svar är B, 42 kort. En killelek innehåller egentligen bara en enda ”färg” med 21 kort, med sekvensen (ovanifrån och nedåt) kuku-husar-husu-kavall-världshus-12-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1-kransen-blompottan-blaren plus det udda harlekinkortet, och så förekommer varje kort dubbelt varför 2×21 blir 42 kort.

Fråga 10 – rätt svar är A, 1500-talet. Det kända barnkortspelet finns i sjön omnämns faktiskt i Italien redan 1585, under namnet Andare à piscere, och var ökänt redan då som ett spel om insatser på krogar och tavernor!

Fråga 11 – rätt svar är A, Alexandr Pusjkin, som 1834 skrev novellen ”Spader Dam” i vilken det spelas hasardkortspelet faro vilket leder till ett mord.

Fråga 12 – rätt svar är D, hjärter dam. Medan hon besöker Underlandet gör sig Alice till ovän med drottningen som är just Queen of Hearts, varför denna hjärtlösa regent ropar ”Off with her head!” och de andra spelkorten jagar Alice.

Fråga 13 – rätt svar är D, slaget vid Culloden. Vill du läsa den historien hittar du den här:

https://bloggar.aftonbladet.se/superbloggen/2013/04/skottlands-forbannelse/

SCHWEIZ JASSKORT

Fråga 14 – rätt svar är C, sköldar. De övriga färgerna i den schweiziska jasskortleken ser du på bilden ovan!

Fråga 15 – rätt svar är C, pulla. Det ordet syftar på den oftast cylindriska behållare i vilken man förvarar markerna i spelet vira. De övriga tre alternativen, gök, köpmisär och vingel – förutom turné, gask, solo, 7-spel och en del annat – utgör alla olika former av bud i detta gamla klassiska sticktagningsspel för tre, och med en udda budtabell!

 

Då vet ni nu svaren. Och detta var för övrigt mitt 600:e inlägg här i Superbloggen… Vill ni ha mera frågesport med anknytning till spel?

byline
 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB