Startsida / Inlägg

Vem ska du rösta på i EU-valet?

av Dan Glimne
EU-valet

För en vecka sedan fick jag följande fråga via mejl, från avsändaren A.W.:

Jag undrar om du har nått tips om vem och vilka man bör rösta på i EU-valet för att öka chanserna till internationella pokerturneringar i Sverige?

Det mejlet har jag redan svarat på – men ska här ta det som utgångspunkt för några reflektioner i ämnet.

För det första: jag förutsätter ATT du går och röstar på söndag, om du nu inte redan poströstat. Det är helt enkelt den informerade medborgarens plikt att delta i demokratiska val, anser jag. För att citera Andrew Gaines: ”Passiva och okunniga medborgare kommer aldrig att skapa en hållbar värld.” Eller för att rentav gå tillbaka till Aristoteles: ”Dåliga makthavare utses av goda medborgare som inte röstar.” Låt oss alltså komma överens om att du tar dig till vallokalerna nu på söndag, med röstkortet i handen och legitimationen i fickan; den europeiska unionen angår oss alla, eftersom vi är medborgare där och fritt kan resa inom dessa 28 länder samt arbeta och studera… och det är inte en process som hänt av sig själv.

Med detta sagt kan man dock konstatera att spelfrågan är ingenting som står högt på de svenska politiska partiernas agenda, vare sig när det gäller val till kommun, landsting, riksdag eller EU-parlament. Självklart finns det långt viktigare frågor att ta hand om först, i ett samarbete över gränserna: till exempel miljön, kampen mot den internationella brottsligheten, det potentiella hotet från Ryssland, och inte minst bevarandet av EU som freds- och frihetsprojekt, för att gå tillbaka till de ideal som en gång låg bakom grundandet.

Men ändå; på sikt påverkas ”chanserna till internationella pokerturneringar”, någon gång i framtiden här i Sverige, förstås av vilka partier vi röstar på. Det man erfarenhetsmässigt kan gå efter är att partier som har som huvudinriktning att staten INTE ska bestämma allt möjligt, generellt är tolerantare gentemot personligare och frihetligare val i livet. Det gäller även internationellt. Politiker och partier som däremot vill binda alla till sin ideologi, vill klåfingrigt detaljstyra medborgarnas liv, och på fullt allvar tror att ”rätt” politiska beslut kan diktera samhällets utveckling i en för dem önskad riktning, är INTE desamma som kommer att verka för ett öppnare spelande. Det räcker med att dra sig till minnes sådana uttalanden som ”Det är fint att vara beroende av staten!” (Mona Sahlin i Expressen 02-03-09), för att haja till.

Vill du inför söndagen få en fingervisning om var du egentligen står politiskt, till skillnad mot där du måhända just nu inbillar dig att du står politiskt, rekommenderar jag Valkompassen på SVT:

http://www.svt.se/nyheter/val2014/guide/kompass/svt/

Och som sagt: gå och rösta nu på söndag! Har du inte själv röstat och därmed tagit ställning, har du förverkligat den moraliska rätten att i efterhand klaga på resultatet. Och som svar på frågan ovan, om vilket parti du ska rösta på efter moget övervägande… där säger jag som i poker: ”Your call.”

byline
  • Tjänstgörande sportredaktör: Fredrik Pettersson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB