Drömmar om speldjävulen?
avHar du drömt om spel i sommar? Under min semester råkade jag i en secondhandbutik ute i skärgården faktiskt springa på en bok om drömtydning:
Nej, jag är inte det minsta lagd åt tarotspådomar, astrologi, kristallhealing och liknande esoterisk smörja för människor som borde veta bättre – men nyfiken som jag är slog jag ändå upp vad författarduon hade att säga om drömmar om spelkort och kortspel:
Ajaj, ”ekonomiska motgångar”? ”Vårdslöshet och/eller bedrägeri”? Jag gick vidare och slog även upp vad det förmodas betyda om man i stället drömmer om tärningsspel:
Nähä, inte heller det lät ju så särdeles uppmuntrande. Nå, domino då?
Man får onekligen intrycket av att författarna har en genomgående negativ syn på detta med spelande, och i synnerhet när ekonomiska faktorer är inblandade… samt blir påmind om den syn på spel och dobbel som återspeglar sig i några klassiska svenska ordstäv och talesätt:
”Spela kort och tärning, det är satans gärning.”
”Dåren vinner alltid första spelet.”
”Falsk mans spel är ärlig mans död.”
”Yvs icke över lyckan, hon vänder snart nog ryggen till.”
”Unga spelare gör gamla tiggare.”
”Ingen vän i spel.”
”Lotterisedlar äro inträdeskort till helvetet.”
… och inte heller får man i sammanhanget glömma det lika klassiska som nedlåtande latinska citatet av Publilius Syrus:
”Aleator quanto in arte est, tanto est néquior.”
[”Ju skickligare en spelare är, desto ohederligare är han” – och detta sagt för över 2000 år sedan!] Som synes ovan har till och med tidskriften Modern Psykologi i år ägnat ett nummer åt just temat speldjävulen. Om det är veckans lästips får du själv avgöra, men säkert finns ett och annat intressant där att ta till sig.