Startsida / Inlägg

En politisk handgranat

av Dan Glimne

Då var man tillbaka i verkligheten igen, och här i Superbloggen ska jag påminna om att i det tysta förbereds vad som just nu kan bli mycket dramatiskt för de spellagar och det juridiska ”spelordningssystem” vi har här i landet.

EU-DOMSTOLEN 2

I bortåt ett årtionde har som bekant Sverige varit på kant med EU i just spelfrågan. Redan 2007 lät EU göra klart för våra utsedda makthavare att den svenska spellagstiftningen inte är förenlig med EU-rätten, varefter ytterligare ett antal juridiska och politiska skärmytslingar följt. I november 2013 skickades ett formellt varningsbrev till Sverige, med ett uttalat hot om stämning; sedan dess har våra politiker dock fortsatt att dra benen efter sig, samtidigt som de desperat försökt vinna tid. Bland annat tillsatte Finansdepartementet den 10 februari i år ytterligare en utredning, om vars direktiv du kan läsa här:

http://www.government.se/sb/d/18212/a/233730

Utredaren ska bland annat ”föreslå de lagändringar som behövs för att utformningen av främjandeförbudet inte ska göra åtskillnad mellan svenska och utländska lotterier” – och jag påminner om att i lagens ögon räknas poker in bland dessa ”lotterier” – samt redovisa det hela senast den 30 november 2014.

Därmed inte sagt att EU-kommissionen lugnt avvaktar vad en svensk utredare på uppdrag av staten behagar komma fram till; tvärtom har våra politiker nu bildligt talat kniven mot strupen. ”Vi hoppas att de inte stämmer oss”, har statssekreterare Erik Thedéen bekymrat sagt offentligen:

http://spelaktier.se/2014/03/17/eu-satter-press-pa-sveriges-spellagstiftning/

Föreningen Tidningsutgivarna har redan som bekant anmält Sverige och svensk spellagstiftning till EU-kommissionen:

http://www.medievarlden.se/nyheter/2013/12/tu-far-spel-pa-alliansen-gar-till-eu-kommissionen

”[…] dags att lämna den nationella arenan och låta EU-kommissionen ta i med hårdhandskarna med den obstruerande regeringen och medlemsstaten Sverige”, har TU:s VD Per Hultengård sagt i ett pressmeddelande.

Så vad kommer nu att hända? Betydelsen av svaret ska inte underskattas: det mesta talar faktiskt för att EU-kommissionen inom en snar framtid – möjligen redan innan den aviserade utredningen lägger fram sina synpunkter – kommer att dra Sverige inför rätta, om man inte relativt skyndsamt moderniserar lagstiftningen. Och jag känner på mig, luttrad och pessimistisk som jag blivit med åren, att den utredningen blir en lappa-och-laga-variant snarare än den förutsättningslösa totala översyn av den svenska spelregleringen som vi är i behov av.

En som för inte så länge sedan skrev ett skarpt, klarögt och väl insatt inlägg i ämnet är ingen mindre än Lotteriinspektionens generaldirektör Håkan Hallstedt, som till och med använder sig av uttrycket ”kaosvarning”:

http://spelvandel.se/2014/07/25/behovet-av-en-plan-b/

EU-DOMSTOLEN 3

Kommer EU-domstolen att underkänna Svenska Spels formalistiska och egenutropade ensamrätt att anordna såväl onlinepoker som sportvadhållning för de slätkammade och lydiga medborgare som våra makthavare dagdrömmer om? Kommer till och med hela den svenska spellagstiftningen att underkännas? Eller bara delar av den – och i så fall vilka? Oavsett vilken färg det blir på en regering efter det stundande riksdagsvalet den 14 september, kan denna direkt serveras en politisk handgranat i knäet. Hur svensk poker kommer att se ut under 2015 ligger faktiskt just nu i vågskålen – och det är inte utan att jag ser fram emot att delta i årets Spelakademi i höst, när den högaktuella frågan om EU och svensk spellagstiftning högst sannolikt kommer att ventileras på längden och tvären. Rapport kommer!

EDIT: Lotteriinspektionen presenterade nyligen en rapport om hur spelregleringen ser ut i några andra länder, och den finns att ladda ner här:

http://www.lotteriinspektionen.se/Documents/Externa%20dokument/Omv%C3%A4rldsrapport_regeringsuppdrag_2014.pdf

 

AABYLINE DAN
  • Tjänstgörande sportredaktör: Fredrik Pettersson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB