Startsida / Inlägg

Lugubra litterära lotterier

av Dan Glimne

Det har skrivits åtskilliga romaner och noveller med lotterier – och utfallet av dem – som tema; ett exempel på en fullt läsvärd sådan är ”The Winner” av David Baldacci. Men ingen, säger ingen, har genom historien väckt sådan uppmärksamhet, eller analyserats så många gånger i olika essäer och avhandlingar, som ”The Lottery” av Shirley Jackson.

LOTTERY 2

Den novellen publicerades första gången den 26 juni 1948 i tidskriften The New Yorker, och har – i efterhand, när väl den enorma och omedelbara kritikstormen från upprörda läsare bedarrade – hyllats som ”one of the most famous short stories in the history of American literature”. Om du vill läsa den genast i sin helhet kan du till exempel göra det här:

http://fullreads.com/literature/the-lottery/

Om du i stället läser vidare i detta inlägg, så ger jag dig spoilervarningen här med en gång – jag kommer att berätta vad novellen handlar om nu.

Scenen för detta lotterilitteraturens mästerverk är en namnlös, tidlös by; till synes fridfull denna vackra sommarmorgon medan byns omkring trehundra invånare samlas på torget för det årliga lotteriet där först namnet på en familj ska dras, och därefter namnet på en medlem inom denna familj. Stämningen är vänlig, småpratet banalt… men långsamt och med skrämmande skicklighet manipulerar Jackson läsarna medan atmosfären gradvis ändras från pastoral idyll till ett brutalt, makabert skeende när det till sist går upp för oss att den individ som ”vinner” detta lotteri kommer att stenas till döds av de övriga byborna, som ett rituellt offer för att blidka gudarna och tillförsäkra en god höstskörd. Bland det obehagligaste är också att Jackson nästan omärkligt smyger in ondskan, de många antydningarna om vad som ska hända, och placerar novellens allvetande berättare på bybornas sida: så här har det alltid gått till, och detta lotteri kommer att upprepas nästa år och nästa igen.

Shirley Jacksons novell är en djupt moralisk berättelse om den potentiella ondska som måhända finns inom oss alla: ”a chilling tale of conformity gone mad”, som en kritiker har uttryckt saken.

LOTTERY SIMPSONS

Det säger också en del om novellens ikoniska berömmelse och genomslagskraft att ett halvt århundrade senare förekommer den som självklar referens i den tecknade sitcom-serien ”The Simpsons”. I avsnittet ”Dog of Death” drabbas staden Springfield av lotterifeber, vilket föranleder karaktären Homer Simpson att låna just Shirley Jacksons ”The Lottery” på det lokala biblioteket!

Och även om du nu har tagit dig så här långt, rekommenderar jag dig ändå att klicka på länken ovan och läsa novellen – det är den värd.

MAN FROM THE SOUTH

Har jag då några andra favoriter inom gamblinglitteraturen? Ja, en som definitivt tål att lyftas fram är “Man from the South” av Roald Dahl. I denna novell ingår två personer på ett hotellrum ett vad med varandra. Vadet gäller huruvida den ene kan få sin cigarettändare att tio gånger i rad åstadkomma en låga, utan att klicka en enda gång. Insatserna är förfärande – om ägaren till cigarettändaren vinner kommer han att få den andres Cadillac; men om den andre vinner, kommer han att skära lillfingret från vänsterhanden på ägaren till tändaren. Och bara för att markera allvaret i vadet, har ägaren till tändaren sin vänsterhand fastsurrad vid bordet, med den andres vassa förskärare svävande i luften bara centimetrar ovanför det utsträckta lillfingret.

Och vem vinner vadet, hör jag dig fråga? Jag rekommenderar att du läser novellen, den är sannskyldigt nervkittlande…

AABYLINE DAN
  • Tjänstgörande sportredaktör: Fredrik Pettersson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB