Mera om EU-domstolen och stämningen mot Sverige
avÄntligen – för första gången på över en månad kunde jag sova utan att låta väckarklockan ringa för att jaga upp mig till ett möte, en ny flight från Arlanda eller whatever. I stället har jag inför poker-SM nästa vecka dragit mig tillbaka ensam till Huset vid Världens Ände för några dagar, och kan just nu mellan regnskurarna se ett blygrått Atlanten rulla in mot granitklipporna… det känns rofyllt för själen, men nu är det dags att komma ifatt på saker och ting att redovisa!
Och överst på listan står förstås uppföljningen till vad jag hann med i form av en newsflash här, medan jag bevistade den årliga Spelakademin i Visby:
https://bloggar.aftonbladet.se/superbloggen/2014/10/newsflash-sverige-stamt-infor-eu-domstolen/
Hotet – många som vill se ändringar på den svenska spelmarknaden har dock snarare sett det som ett löfte – om en stämning som EU hållit upp framför Sverige under flera år blev nu alltså verklighet. De ”folkhälsoskäl” som man från diverse svenska regeringars sida gång efter annan pekat på, som skäl till det så kallade spelmonopolet, har helt enkelt genomskådats av EU:s jurister och kommissionen i Bryssel har nu tröttnat på krumbukterna.
Nej, Sverige har sedan flera år inte ett ”monopol” av skälet att motverka problemspelande: att Svenska Spel är en av landets största annonsörer (betänk att de lägger nästan en halv miljard per år i reklam, dubbelt så mycket som idrotten får i bidrag av samma bolag!) samtidigt som staten är notoriskt njugg med att anslå pengar till behandling av människor med spelproblem, rimmar mycket illa. Hade Systembolaget tillämpat samma marknadsföringsstrategier som Svenska Spel, kan du lita på att den mediala proteststormen överträffat det mesta du sett i den vägen! Här är en läsvärd ledare i Expressen/GT, där sådant tänkande i kritisk ton omnämns som ”sagor för vuxna”:
http://www.expressen.se/gt/ledare/ledare-spelet-ar-forlorat/
Även Dagens Industri ställer sig på frihetens och förnuftets sida, välkomnar stämningen, och noterar att ”den svenska spelpolitiken varit misskött i nästan 20 år, oavsett färg på regering”:
http://www.di.se/artiklar/2014/10/18/debatt-ratt-att-stamma-sverige/
Det som stämningen gäller, och som EU-domstolen kommer att behandla, är (a) sportspel via nätet, och (b) onlinepoker, för vilka reglerna varit ”varken systematiska eller konsekventa” enligt EU-kommissionen. På just de två punkterna har som bekant det svenska monopolet gjort nästintill sitt yttersta för att hålla ”utländska aktörer” borta, för att i stället slå vakt om statens inkomster. Att Svenska Spel numera pytsar in över 5 miljarder årligen till statskassan har förstås fått det att vattnas i munnen på tidigare Anders Borg, och nu Magdalena Andersson.
Vilken har då den omedelbara reaktionen blivit, från ansvarigt håll inom den nytillträdda regeringen? Förundransvärt nog en förnuftig sådan: civilminister Ardalan Shekarabi, som har spelfrågorna på sitt bord, meddelade tämligen omgående att han ”vill bryta upp monopolet och omreglera till ett licenssystem”.
Det är välkommet. Låt oss hoppas att han har tillräckligt med mod för att driva det, och inte blir nedbrottad av äldre och mera betongkonservativa regeringskollegor som vill göra ett sista desperat försök att begrava frågan i ännu en utredning. Få ärenden i modern tid i det politiska Sverige har utsatts för så många utredningar som just spelfrågan. Som ett resultat av det har – och detta är viktigt att påminna om – Riksrevisionsverket, som har i uppdrag att granska all statlig verksamhet, för inte så länge sedan och rejält sågat det förkättrade spelmonopolet, samtidigt som man utan att darra på målet deklarerade att den svenska spelmarknadsregleringen inte på långa vägar nått målet att begränsa spelandet, och därför misslyckats som socialt skydd.
Äntligen har alltså EU-kommissionen hållit upp det röda kortet. Men vilka blir de sannolika följderna av att regering och riksdag under innevarande mandatperiod, alltså 2014-2018, verkligen omreglerar till en licensmarknad om man nu får tro på Shekarabi?
Det beror förstås på utformningen av licensmodellen – men nog öppnar sig intressanta perspektiv. En Lotteriinspektion med rejäla befogenheter, riktade mot de bolag som vägrar skaffa en licens? Äntligen anständiga anslag till behandling av spelmissbrukare? ”Bettingbutiker” som drivs av Unibet, Bet365, Ladbrokes och ett antal andra större aktörer? Och i förlängningen fysiska pokerrum i större städer, som tar upp konkurrensen med Cosmopol? EPT, Unibet Open och WPT här i Sverige? Ett ”Battle of Stockholm”? Och kanske ä-n-t-l-i-g-e-n slipper vi dubbla ”SM” och får till sist ETT fullt legalt SM i poker på svensk mark, där deltagarna får uppträda i sponsorkläder som i vilken tennisturnering eller motorsporttävling som helst?
Här finns som sagt möjligheter för oss spelare; och vad gäller spelansvarsfrågan hoppas jag inom kort här kunna bjuda in som gästskribent en person med lång och gedigen erfarenhet av ämnet, och därför kan ge belysande inblickar. All anledning att återkomma, således!