Startsida / Inlägg

Nya grepp inom poker

av Dan Glimne

POKERUPPFINNING

Under mina 30+ år som professionell i spelbranschen, i bred bemärkelse nu när man inkluderar speluppfinneriet och annat, har jag fått se åtskilliga försök till att ”förnya” pokerspelandet via olika grepp. Och varför inte? Även stötpoker och Texas hold’em var ju en gång rykande färska påhitt: koncept som dock faktiskt med tiden skulle slå igenom världen över.

Under den pokermässa som 2008 arrangerades inne i lokalerna på Rio vägg i vägg med det just då pågående WSOP, fick jag i en monter se pokervarianten ”2-11 Poker”. Den var/är uppfunnen av amerikanen Bruce Paul, och han kallar den själv för ”en korsning mellan Omaha och Texas hold’em”. Man spelar med en vanlig 52-korts lek; alla får fyra hålkort var, och en satsningsrunda sker; floppen innehåller dock bara två kort i stället för tre; och turn respektive river läggs därefter upp, precis som vanligt, med satsningsrundor emellan. (Därav namnet ”2-11”: efter 2 kort i floppen, så 1, och sedan till sist ännu 1 kort.)

2-11 POKER

I visningen måste man använda antingen 2 eller 3 kort från sin hand, tillsammans med antingen 3 eller 2 kort från brädan, så att man som vanligt bildar en förhoppningsvis vinnande femkortshand.

Paul har via amerikanska patentverket fått sin pokervariant copyrightad och upphovsmannaskyddad, och har licensierat ut den till bland andra Bicycle Casino i Kalifornien. Efter att själv ha testat den kan jag säga att 2-11 Poker (”Two-One-One Poker”) är en underhållande spelvariant, och definitivt värd att prova under nästa sittning med ditt privata gäng!

CALIFORNIA HOLD EM

En annan pokervariant som visades på samma mässa i Las Vegas men året efter, 2009, var California Hold’em. Man spelar som i vanlig hold’em, med tre kort på floppen och så turn och river; men en nyhet med den leken var/är att den innehåller hela 60 kort: förutom de vanliga 52 finns fyra elvor och fyra tolvor! Därmed är 10-J-Q-K-A inte längre en straight, medan till exempel 10-11-12-J-Q istället är det…

Den andra viktiga nyheten är att alla 10:orna och 11:orna i leken är ”unsuited”, alltså medvetet saknar färg! Dessa 10:or och 11:or kan därmed ingå i en straight (liksom förstås i en kåk, triss osv), men inte i en flush. Enligt uppfinnaren Chad Andrews från Los Angeles som jag pratade med en stund då 2009 hade han medvetet designat denna nya lek för att ”minska antalet bad-beats och utdragningar”; och självklart stämmer det, av matematiska skäl. Om till exempel Q-Q är uppe mot A-K är det inte längre i runda tal en slantsingling, utan damerna kommer att vinna den konfrontationen påfallande ofta.

Den leken – som han för övrigt fått patenterad i USA – gav han mig vänligt nog ett exemplar av, och det är den som jag fotograferat av ovan. Men jag har även annat kul i gömmorna, så säkert blir det några fler inlägg med pokerinnovationer framöver!

AABYLINE DAN
  • Tjänstgörande sportredaktör: Fredrik Pettersson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB