The November Nine: En presentation
avDet emotsedda finalbordet i VM, Main Event i årets WSOP, närmar sig – och det är dags att ta en titt på ”the November Nine” även här i Superbloggen, samt spekulera lite i deras chanser att erövra armbandet ovan!
Årets braknyhet inom poker är förstås att vi för första gången sedan 2006 har en svensk med på finalbordet: Martin Jacobson! Och för att friska upp ditt minne är här listan på de fem svenskar genom pokerhistorien som före denne haft äran att vara på finalbordet i VM:
1997 – Chris Björin (9:a, 48 760 dollar)
1998 – Jan Lundberg (7:a, 112 500 dollar)
2004 – Mattias Andersson (8:a, 575 000 dollar)
2005 – Daniel Bergsdorf (7:a, 1 300 000 dollar)
2006 – Erik Friberg (8:a, 1 979 189 dollar)
Eftersom läget är gott för att passa på att uppmärksamma poker i svenska media, har jag sonderat terrängen – men tyvärr föredrar Jacobson under sitt förberedelsearbete att inte ställa upp i någon morgonsoffa i TV, ett beslut som jag självfallet respekterar men samtidigt beklagar.
De nio spelarna på årets mest prestigeladdade finalbord representerar sex olika nationer, och ska göra upp om dessa prisplatser:
ETTA: 10 000 000 $
TVÅA: 5 145 968 $
TREA: 3 806 402 $
FYRA: 2 848 833 $
FEMMA: 2 143 174 $
SEXA: 1 622 080 $
SJUA: 1 235 862 $
ÅTTA: 947 077 $
NIA: 730 725 $
Oavsett vilken plats Martin Jacobson slutar på har han i skrivande stund redan distinktionen att vara den svensk som genom pokerhistorien spelat in mest pengar i liveturneringar, och därmed ha passerat legendaren Chris Björin – en utveckling som jag reflekterade över redan i juni 2012 i detta inlägg där jag faktiskt omnämner just Jacobson som stark kandidat till bedriften!
https://bloggar.aftonbladet.se/superbloggen/2012/06/en-hyllning-till-svensk-poker-storste/
Och här är de nio finalisterna, i ordning efter höjden på deras markerstaplar när finalbordet i VM drar igång den 10 november:
Jorryt van Hoof, 31 år, Nederländerna – 38 375 000): Han är Nederländernas andre man genom tiderna på ett finalbord i VM, efter Michiel Brummelhuis’ sjundeplats förra året. Med just nu nästan 1,1 miljoner inspelade dollar ligger proffset van Hoof från staden Eindhoven för stunden på 14:e plats på den nederländska All-Time-Money-listan – och som chipleader, med cirka 96 x BB när finalbordet drar igång, får han definitivt räknas som farlig. Kuriosa: van Hoof har i flera år även tillhört den nederländska eliten i kortspelet Magic the Gathering.
Felix Stephensen, 23 år, Norge (32 775 000): Bosatt i London men härstammande från Oslo – och det är bara andra gången som han ställt upp i Main Event i WSOP (dock hamnade han utanför pengarna förra året). Stephensen har bara två registrerade cashar sedan tidigare, 12:e plats i norska mästerskapen 2009 samt 92:a plats i EPT Barcelona 2013, varför hans livemeritlista hittills varit mycket mager. Större delen av hans pokerinkomster härstammar därför i stället från Omaha pottlimit i onlinespel, under nicket ”FallAtyourFeet”. Inte det största hotet på VM:s finalbordet… but hey, it’s poker, anything could happen och han sitter på den näst största stapeln.
Mark Newhouse, 29 år, USA (26 000 000): Inte nog med att denne proffsspelare från Chapel Hill i North Carolina (men numera bosatt i Las Vegas) har 3,5 miljoner dollar i inspelade liveturneringsvinster – han sitter dessutom på finalbordet i VM för andra året i rad! Det är en oerhörd prestation med tanke på dagens megastartfält, och något som inte gjorts sedan landsmannen Dan Harrington klarade samma sak 2003 och 2004. Newhouse tänker med en topp-tre-stapel knappast heller nöja sig med att komma på en 9:e plats, som förra året. Räkna med att Newhouse blir kanske det största hindret, när nu Jacobson försöker kämpa sig till en hägrande VM-titel.
Andoni Larrabe, 22 år, Spanien (22 550 000): Även om han är finalbordets yngste deltagare, är han ingalunda den minst meriterade bland de fyra européerna och de fem transatlanterna. Totalt har han 1,1 miljoner dollar i liveturneringscashar, nu senast två i sidoevent i EPT i Barcelona, och den tidigare tyngsta meriten är en seger värd nästan 219 000 dollar i ett sidoevent i Caribbean Adventure på Bahamas 2013 – förutom tre tidigare WSOP-cashar. Han är dessutom Spaniens andre representant genom tiderna på finalbordet i VM, efter Carlos Mortensens seger 2001.
Daniel Sindelar, 30 år, USA (21 200 000): Denne proffsspelare samt golfare som numera är bosatt i Las Vegas men ursprungligen kommer från Lincoln i Nebraska har inte mindre än sjutton tidigare cashar i WSOP – om än denna är hans första i ett Main Event. Hans sammanlagda registrerade liveturneringscashar är på nästan 1,1 miljon dollar… hittills, är det bäst att tillägga liksom för alla de övriga på detta finalbord.
William Pappaconstaninou, 29 år, USA (17 500 000): Under smeknamnet ”Billy Pappa” har han gjort sig ett stort namn – men inte inom poker, utan inom futsal/foosball där han fem gånger om vunnit amerikanska mästerskapet. Utöver årets överraskande cash i Main Event har han bara tre tidigare småcashar, på sammanlagt cirka 20 000 dollar. Man får nog tilldela Pappaconstaninou rollen som detta finalbords glade amatör… vilket förstås inte hindrar att han kan svara för en rejäl överraskning eller två.
William Tonking, 27 år, USA (15 050 000): Denne som är från Flemington i New Jersey är mest bekant som onlinegrinder i cashgames men har dussinet smärre liveturneringscashar sedan tidigare, alla på amerikansk mark och den största en femteplats värd 28 000 dollar. Han kan knappast räknas till favoriterna när det gäller att ta titeln, men underskatta aldrig en spelare från ”The Gangster State”!
Martin Jacobson, 27 år, Sverige (14 900 000): Med sammanlagt nästan 5,6 miljoner dollar i inspelade liveturneringscashar har Jacobson – numera bosatt i London – på papperet det tyngsta CV:t på detta finalbord, i konkurrens med främst Mark Newhouse. Det ger honom också 96:e plats på All-Time-Money-världslistan, och givetvis då främst bland alla svenskar. Bland Jacobsons främsta placeringar är dessutom de 807 427 dollar som han tog för sjätteplatsen i One Drop High-Roller i WSOP 2013. Inte heller har han varit overksam sedan han i juli gick till VM-final, utan har tagit nya ITM-placeringar i både ett sidoevent i EPT Barcelona, och nu senast en 11:e plats i UKIPT High Roller i London i helgen som gick. Det enda som talar emot Jacobson är att han startar som chipåtta på finalbordet i november – i övrigt har Sverige sällan om ens någonsin haft en så bra kandidat till VM-titeln som just här och nu. Vi kan se fram emot ett njutbart, iskallt, rutinerat, genomprofessionellt spel från denne svensk, medan nationen står enad bakom honom!
Bruno Politano, 31 år, Brasilien (12 125 000): Shortstacken vid bordet eller inte, räkna med sambamusik och en hejarklack i det närmaste utan gränser vad gäller entusiasm, eftersom Politano (som arbetar som administratör och är från Fortaleza) är den förste från Brasilien att nå VM:s finalbord. Hans meritlista hittills är om inte kort så i alla fall i avsaknad av riktigt tunga meriter, utöver denna ”pågående cash” här i Main Event. I likhet med Jacobson har inte heller Politano varit overksam sedan juli, utan ordnat en ITM i EPT Barcelona samt två i WSOP APAC i Melbourne. Efter Brasiliens besvikenhet över den magra utdelningen i VM i fotboll, är det nu Politano som ska återupprätta landets heder – är det tänkt.
Tilläggas kan att om Martin Jacobson blir minst åtta på finalbordet, platsar den prestationen på topp-tio-listan över Sveriges största liveturneringscashar genom tiderna; blir han minst femma, är det den största blågula cashen i WSOP-historien; och blir han minst fyra, utgör det den största pokercashen någonsin för en svensk, med fler dollar än för Martin de Knijffs WPT-seger 2004! Och efter denna genomgång är det bara att önska Jacobson LYCKA TILL, och yttra den klassiska repliken – ”Ladies and gentlemen, place your bets!”.