… och min minst sålda uppfinning:
avI ”monsterinlägget” nedan snuddar jag vid ämnet mina mest sålda spel och böcker – vilket måhända kan leda till frågan: vilken är då min minst sålda produkt därvidlag?
Jo, jag kan glatt omnämna en ”worstseller” i botten på listan: mina Binary Dice, alltså binära tärningar:
Jag uppfann dessa, närmast av en slump, när min dotter var femton år gammal och jag en kväll vid köksbordet höll på att visa henne hur man räknar binärt på fingrarna. Med vanlig räkning därvidlag kan du på ena handens fingrar bara räkna till 5 – men kan du det binära systemet, kan du räkna ända upp till 31; och med bägge händerna upp till 1023.
Det var då som idén helt enkelt bara ramlade från himlen rakt ned i mitt huvud – åtminstone var det så det kändes i det ögonblicket. Jag avbröt genast lektionen, och rusade ned i mitt arbetsrum för att göra den första prototypen.
Hur fungerar då mina binära tärningar? Jo, du har fem plattor, som på ena sidan är blanka medan de på den andra sidan har respektive 1-2-4-8-16 som siffra (se bilden). Skakar du nu om och kastar dessa fem plattor, genererar de ett slumpmässigt tal mellan 0 (alla blanka sidorna uppåt) och 31 (alla siffersidorna uppåt) – och alla tal har samma sannolikhet att komma upp. (Naturligtvis kan du räkna alla blanka sidor upp som 32 = det högsta kastet om du i stället vill.) Samma sak om du utelämnar plattan med 16 och kastar de övriga fyra, som då genererar ett tal mellan 0 och 15 (eller 1 och 16); och bara tre plattor genererar 0-7 (1-8). Och nästa steg upp är självklart att lägga till ännu en platta, med siffran 32 på ena sidan; och så vidare, i ett utbyggbart och skalbart system. Kort sagt nyskapande och riktigt intressant… tyckte åtminstone jag själv.
Några månader senare licensierade jag ut min uppfinning till brittiska företaget Dice & Games. För att det skulle bli lite ”added value” hade jag dessutom skapat ett regelhäfte där jag i korthet berättade om det binära talsystemet och dess historia, och inkluderade två nyuppfunna spel med mina tärningar: binärt yatzy och binärt tripp-trapp-trull.
Självklart hoppades jag på en försäljningsframgång, men av det blev inget. En brittisk speltidning recenserade min uppfinning med orden ”svaret på en fråga som ingen har tänkt på att ställa” (vilket jag fann ganska roande), och resultatet blev bara ungefär ett hundratal sålda exemplar – på tre år!! Sedan tog Dice & Games bort mina Binary Dice ur sortimentet, och jag fick ett tjugotal spel som enda arvode. Kort sagt ett fiasko.
Men som tröst har den minimala försäljningen gjort mina binära tärningar till en raritet, och några gånger har jag använt en del av den där restupplagan när andra tärningssamlare hört av sig och i en byteshandel velat få ett exemplar – så några intressanta ting har jag på den vägen kommit över!