Startsida / Inlägg

Ett kejserligt tärningsspel

av Dan Glimne

Kinesiska tärningar 2

Om du någon gång sett kinesiska tärningar – vilket är mycket troligt, majoriteten av världens tärningar tillverkas i Kina så du kommer även att hitta mängder av sådana i butiker överallt i västvärlden – så kanske du lagt märke till några egenheter: att både 1:orna och 4:orna är röda.

Varför det? är en berättigad fråga.

Beträffande att 1:orna är röda har det en historia mycket långt tillbaka i Kinas historia, och anses vara för att ettor i vissa spel räknas som högre än sexor. Dessutom har ettorna koppling till att symbolisera kejsaren och hans ämbete, förutom att rött alltid ansetts vara en lyckobringande färg inom den kinesiska kulturen. Notera också att ettan många gånger utgörs av en extra stor prick, sannolikt för att kompensera viktminskningen från de sex prickarna på sidan med 6:an. Även de gamla kineserna lade säkert märke till att det ”obalanserar” en tärning, om man tar bort olika mängder material på motstående sidor av en kub.

Men bakom att just fyrorna är röda finns en intressant berättelse, som faktiskt av de flesta historiker anses vara sann.

KINAS KEJSARE SPELAR TÄRNING

Enligt denna berättelse ska kejsaren Hsuan Tung (modern transkription: Xuān Zong, år 810-859) av T’angdynastin en gång ha varit inbegripen i ett spelparti mot sin favoritkonkubin Yang Kuei-Fei, och råkat ut för att det enda kast som just då kunde rädda honom och ge honom segern var att slå tre fyror. Hsuan Tung kastade – och en av de tre tärningarna visade genast en fyra, medan de två kvarvarande fortsatte att snurra. ”Fyra, fyra!” ropade kejsaren upphetsat – och de två tärningarna stannade till slut, bägge med fyrorna uppåt! Den eunuck som var närvarande föreslog att något borde göras för att fira denna extraordinära tilldragelse; varpå Hsuan Tung lät utfärda ett påbud att från och med nu skulle alla tärningar som tillverkades i kejsardömet ha röda fyror, alltså samma lyckofärg som på ettorna.

Ett indicium som stärker denna berättelse är att på japanska tärningar – och Japan ”importerade” på 700-talet sexsidiga tärningar från Kina som en kulturell nymodighet, alltså före kejsar Hsuang Tungs regeringstid – är 1:orna röda, medan 4:orna har samma färg som alla de andra prickarna! Och än i dag, 1200 år senare, gäller som synes det kejserliga påbudet i Kina… om än numera snarare av tradition än genom lag.

Om spelet som spelades mellan kejsaren och hans favoritkonkubin har berättelsen dock beklagligtvis inget att säga. Kanske var det liubo, som på bilden ovan?

byline
 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB