Europas unikaste dominospel?
avI ett tidigare inlägg här nedan var jag inne på några av alla de fascinerande spelföremål som finns på allehanda museer världen över – och nu tänkte jag visa Europas måhända unikaste dominospel, och som finns till beskådan i samlingarna på Rijksmuseum i Amsterdam. Här är lådan i vilket det ligger:
När det 17:e århundradet tog sin början var Nederländerna den ledande handelsnationen, med vidsträckta fartygsrutter över oceanerna. Det var början av liberalismens epok i Europa, karakteriserad av politisk upplysning, kraftig ekonomisk utveckling och en förhållandevis välutvecklad demokrati. I den frihetliga anda som rådde frodades målare som Rembrandt, Vermeer, Jan Steen och andra; och befriade från tidigare århundradens tvång att behaga enväldiga makthavare med smickrande porträtt och religiösa motiv, kunde konstnärerna som aldrig förr odödliggöra stadsbilder, landskap och framförallt det vardagliga livet och dess göromål, i en slags revolutionär realism. Protestantismen och den rådande tidsandan krävde dock att man samtidigt gärna påminde om farorna med ett dekadent liv samt om vanitas, existensens fåfänglighet: vi ska alla en gång bli till mull, så låt oss icke förhäva oss överhövan under vår levnad. Målningen ”Ung man med kranium” från omkring 1627 av Frans Hals är representativ för epoken:
Det var mot bakgrund av detta tidevarv och dess strömningar som en okänd hantverkarmäster i Amsterdam förfärdigade det här dominospelet av elfenben, inte långt efter att själva nymodigheten domino kommit till Europa från Asien:
De 28 brickorna, snidade någon gång under åren 1600-1625, representerar såväl ett antal samtida kända personer i Amsterdams societetsliv – en sträng pastor, en berömd amiral, en filosof – som ett antal allegoriska figurer; en satyr, en gudinna och inte minst Döden på brickan 6-6:
Man har inte så här i efterhand kunnat identifiera alla personer och figurer i denna dominospelens danse macabre, och en ansenlig del av dess symbolik och syftningar har därmed beklagligtvis gått förlorade, men det anses sannolikt att den okände hantverkarmästern även inkluderade ett porträtt av sig själv någonstans bland brickorna.
För den som nu brinner av habegär går det faktiskt att komma över en kopia av denna unika dominouppsättning, till exempel här:
https://carterstore.com/authentic-models/gr001f
Det är kanske värt pengarna, för att få äga ett så speciellt historiskt konstverk inom spelvärlden?