Startsida / Inlägg

Från ludomani via spelberoende till hasardspelsyndrom

av Dan Glimne
PATOLOGISKT SPELANDE B

Inom den forskning i Sverige som sysslar med problembeteende när det gäller spel om pengar, har man just i dag kommit överens om att byta namn på företeelsen: från de tidigare ”spelberoende” och ”spelmani” till att från och med nu heta ”hasardspelsyndrom”. Läs mera här:

http://spelforskning.se/2015/01/09/hasardspelsyndrom-ar-nya-namnet-i-dsm-5-pa-spelberoende/

Ändringen har gjorts för att fokusera på att det handlar om spel om pengar, och inte datorspel som World of Warcraft etc – vilka dock i sig kan vara nog så beroendeframkallande hos vissa individer. Dessvärre är vi människor ju så konstruerade att våra belöningssystem i hjärnan kan kapas av allehanda fenomen som mat, alkohol, sex, TV-tittande, religion, politik osv… så varför skulle just spel utgöra ett undantag? Kanske kan framtidens nya rön en gång komma fram till effektiva neurokemiska behandlingsmetoder, eller något annat som ännu inte är påtänkt ännu!

byline

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB