Lojalitet, döden och hjärtersexan
avNågra gånger i mina hittills 858 inlägg i Superbloggen har jag varit inne på att många av korten i vår vanliga kortlek har egna smeknamn – till exempel här:
https://bloggar.aftonbladet.se/superbloggen/2013/04/skottlands-forbannelse/
Den till synes vanliga enkla hjärtersexan inrymmer även den en intressant tradition, och har kommit att symbolisera lojalitet och trofasthet intill döden. På Irland går just det kortet till och med under namnet ”Grace’s card”.
Varför det? På 1680-talet var en överste Richard Grace guvernör över staden Athlone och den omgivande bygden, en bit från Dublin, och därmed kung Jakob II:s befallningshavare. (Britterna själva kallar denne kung för James II.) Under den så kallade ärorika revolutionen 1688 störtades emellertid Jakob II från tronen av Vilhelm av Oranien. Vilhelm var mån om att skyndsamt få över ett antal lokala befallningshavare på sin sida, och skickade därför till just Richard Grace en förhandlare, marskalk Schomberg, som erbjöd Grace kapitulation på förmånliga villkor.
Grace stod dock inte i begrepp att svika den person han ansåg var rikets rättmätige härskare. I full medvetenhet om att han riskerade att dömas till döden, skrev han på baksidan av en hjärtersexa ned dessa rader och undertecknade, samt gav kortet till Schomberg som fick ta med det hem till London:
Säg till eder herre att jag föraktar hans erbjudande; och att ära och samvete för en gentleman är dyrbarare än alla de rikedomar och titlar en furste kan förläna.
Richard Grace slapp undan att dömas till döden; kanske respekterade den nye härskaren Vilhelm III dennes integritet i ödesstunden. I det följande kriget på Irland mellan jakobiterna, anhängarna till den avsatte kungen, och williamiterna som stödde den nye kungen, ställde sig Richard Grace på jakobiternas sida men dog i juni 1691, under belägringen av Athlone.
Så nästa gång du kikar ned på dina hålkort och tittar på just hjärtersexan, känn lite respekt; där finns en intressant historia bakom det kortet.