Startsida / Inlägg

Ska ”the Big Game” flytta till Manila?

av Dan Glimne
POKER MAGAZINE nr 3 2015 OMSLAG

I det nya numret av numera digitala Poker Magazine, och som du kan läsa här

http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_s.aspx?gKey=p897bkg6&gInitPage=1

har jag på sid 58-63 skrivit om pokerns nästan explosiva utveckling i Fastlandskina de senaste tolv månaderna, samt om den av kinesiska regeringen (?) iscensatta nedgången i Macaus gamblingsektor.

Där berör jag också det som benämnts ”the Big Game” i Macau: det höga pokerspel, med mörkarna så enorma att de periodvis motsvarat cirka 100.000-200.000 SEK, som de senaste 5-6 åren florerat mellan superrika asiatiska affärsmän och tillresta europeiska och amerikanska proffs.

I och med den hårdnande attityden från kinesiska myndigheter gentemot spelandet i Macau i allmänhet och highrollers i synnerhet, har dock ”the Big Game” gradvis urholkats – och om man ska tro de rykten som nu är i svang, ska organiserandet av dessa partier övertas av den Macaubaserade Poker King Club (PKC) och flyttas till Solaire Resort & Casino i Manila på Filippinerna.

MANILA SOLAIRE 2

Ännu har inte detaljerna bekräftats, men Winfred Yu (bilden nedan) som varit business director för PKC – samt en ”regular” i det stora spelet i Macau – har det senaste halvåret sett sig om efter ett nytt alternativ vad gäller en stadigvarande hemmaplan för världens största cashgame.

WINFRED YU

Bakom finns dessutom ett mera djupgående mischmasch av intressen än vad man först kan tro. PKC råkar också ägas av Suncity som är en av de större ”junketarrangörerna” i Asien; och Suncity undertecknade nyligen ett avtal om att öppna ett VIP-rum på Solaire. Dessutom har ytterligare två ”regulars” i spelet i Macau ekonomiska kopplingar till Suncity: Paul Phua och Richard Yong, vilka som en extra krydda häktades av FBI i Las Vegas förra sommaren för att ha arrangerat vadhållning på fotbolls-VM och om extrema belopp… så extrema att myndigheterna belade ett privatjetplan värt 48 miljoner dollar med kvarstad som garanti för borgenssummorna:

http://www.pokernews.com/news/2014/07/high-stakes-poker-player-paul-phua-arrested-18798.htm

Kort sagt är det en nervkittlande samling personer och intressen involverade, och det ska bli intressant att se om ryktena talar sanning och ”the Big Game” nu flyttar till Manila. Vår regerande världsmästare Martin Jacobson kanske snart lockas av en affärsresa slash semestertripp till Filippinerna?

byline
 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB