Ben Johnsons dopingspel
avFör en tid sedan publicerade jag här i Superbloggen reglerna till ”Glimnesk poker”, en pokervariant som jag uppfann i somras; och nu ska jag presentera ännu ett av mina egenuppfunna kortspel… som går utmärkt att spela om blygsamma insatser, och innehåller en hel del bluffande och chanstagande!
Liksom miljoner andra TV tittare kände jag lyckoruset när Ben Johnson under 100-metersfinalen i OS i Söul 1988 sprintade i mål på en sanslös världsrekordtid – och sedan besvikelsen när det uppdagades att det låg diverse ”medikamenter” bakom prestationen. Dagen efter avslöjandet uppfann jag det här spelet som en liten med dock hämnd, efter mönster från August Strindberg som i ett sammanhang lär ha fräst till en meningsmotståndare: ”Passa dig din dj-l, vi ses i min nästa roman!”
Det har sedan dess varit publicerat i åtskilliga speltidningar världen över, bl.a. i tyska Spielbox och brittiska Games Review Monthly – och på Kvällspostens sportsidor med!
Antal spelare: 2-4, som bäst med 4.
Antal kort: 52.
Så här spelar ni: Given ger alla 13 kort var. Resterande kort (om ni är färre än fyra spelare) läggs undan och används inte i spelet.
Du synar nu först dina tretton kort noga, och lägger sedan nio av dem i en rad framför dig på bordet med baksidan uppåt, i vilken ordning du vill och utan att visa dem för motspelarna.
Resterande fyra kort håller du nedanför bordskanten medan du i smyg väljer hur många och vilka du ämnar lägga upp: minst ett och högst alla fyra. Det kortet eller de korten tar du i högerhanden, fortfarande under bordskanten. Samtliga räknar i takt ”På era platser… Färdiga… Gå!”, och så lägger alla blixtsnabbt och samtidigt upp de valda korten i högerhanden framför sig, fullt synliga.
De nio dolda korten i raden framför varje spelare markerar de nio sekunderna i loppet. Det eller de kort du valde att lägga upp öppet på bordet representerar tiondelarna: ess räknas som en tiondels sekund, nummerkorten som tiondelar efter valören, och 10, Kn, D och K som tio tiondelar var, dvs. en sekund. Lägger du alltså till exempel upp ett ess och en fyra, sprang du loppet på 9 + 0,1 + 0,4 = 9,5 sekunder.
Viktig regel: Inget av de fyra resterande korten, vare sig de läggs upp eller inte, får vara något spaderkort! Även de kort som inte lades upp (dvs. som man hade kvar i vänsterhanden under bordskanten) ska därför visas och sedan läggas undan.
Varje tiondel under 10,0 sekunder motsvarar 1 miljon dollar i sponsorkontrakt; en tid på 9,8 sekunder ger alltså 2 miljoner dollar i protokollet. Vinnaren i loppet, dvs. den som hade bäst tid och överlever ett eventuellt dopingprov (se nedan), får dessutom 5 miljoner dollar extra som bonus. Har två eller flera spelare lika bra tid, avgör det lägsta av de uppslagna korten.
Exempel: En tvåa och en femma (= 9,7 sekunder) slår en trea och en fyra (som visserligen också blir 9,7 sekunder, men tvåan är ”bättre” än trean). Är de lägsta korten av samma valör, avgör färgen: klöver slår ruter som slår hjärter. Tider på 10,0 sekunder eller mer ger givetvis inga nya sponsormiljoner.
Men, och här kommer haken, vem som helst av spelarna har rätt att anklaga en eller fler av de andra för doping, oavsett om han/hon vann loppet eller inte, och kräva ett dopingprov! (Vill t.ex. både A och B anklaga C för doping, utförs dopingprovet av den som muntligt krävde det först.)
Ett dopingprov tillgår på följande sätt: för vart och ett av de fyra resterande korten som den anklagade inte lade upp, får den som kom med anklagelsen vända upp ett av de nio korten i raden framför den anklagade. Lade alltså den anklagade spelaren till exempel bara upp ett av sina fyra kort (och behöll tre), får den som kom med anklagelsen vända upp tre av den anklagades nio dolda kort i raden, vilka som helst.
Om inget av de kort som vändes upp i raden under dopingprovet var en spader, var provet negativt. Den som kom med anklagelsen måste då böta 5 miljoner dollar (som dras ifrån i protokollet) till den som blev anklagad men frikänd och istället får dessa 5 miljoner på sitt konto.
Om något av korten däremot visade sig vara ett spaderkort, var dopingprovet positivt! Spelaren som blev fälld får inga pengar i loppet, och blir dessutom av med 5 miljoner dollar i protokollet på grund av ett rivet sponsorkontrakt.
Efter att loppet körts, eventuella dopinganklagelser avgjorts och sponsormiljonerna (plus eller minus) bokförts, samlar man in alla korten igen för nästa giv. Man spelar över en Grand Prix-säsong, dvs. förslagsvis fem eller sex lopp (givar) enligt ovan, och vinnaren är givetvis den som efter det fått ihop flest sponsormiljoner i protokollet.
Eftersom detta kortspel är så särpräglat, förtydligas spelprincipen lättast med ett exempel.
Exempel: De tre spelarna har vardera lagt upp nio kort framför sig i en rad, och håller resterande fyra under bordskanten. De räknar ”På era platser… Färdiga… Gå!” och lägger samtidigt upp de kort de valt ut.
A lägger upp två kort: en trea och en fyra. Hon gjorde alltså loppet på 9,7 sekunder.
B lägger upp tre kort: ett ess, en tvåa och en sexa. Han gjorde alltså loppet på 9,9 sekunder.
C är djärv och lägger bara upp ett enda kort: en tvåa. Han har alltså gjort loppet på fantastiska 9,2 sekunder!
Samtliga visar nu de kort av de fyra som de behöll, för att visa att de inte var spaderkort; därefter läggs de åt sidan.
C anklagas ögonblickligen av B för doping. Eftersom C bara visade upp ett kort och alltså behöll tre, får B vända upp tre av C:s nio dolda kort i raden. Det första är en hjärter, det andra också en hjärter, men det tredje visar sig vara en spader! C var alltså dopad, och bokförs för minus 5 miljoner dollar i protokollet; några pengar för tiden i loppet blir det givetvis inte tal om.
Inga fler dopinganklagelser görs. (En och samma spelare får bara dopinganklagas en gång efter ett lopp, inte flera.) A:s tid på 9,7 sekunder ger henne 3 miljoner dollar, plus ytterligare 5 miljoner för att hon vann loppet. B däremot får bara 1 miljon dollar för sin tid på 9,9 sekunder.
Korten samlas in, blandas och ges på nytt, och så går starten för nästa lopp! Och som jag nämnde går detta spel utmärkt att spela om smärre insatser, till exempel 1 krona per miljon poäng i protokollet, i enlighet med ett av mina tidigare inlägg:
https://bloggar.aftonbladet.se/superbloggen/2015/09/spela-kort-om-pengar-eller-inte/
Mycket spel-, bluff- och chanstagningsglädje! 🙂